Dulceata de ceapa

  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • Pinterest
  • StumbleUpon
  • Add to favorites
  • Email
  • RSS

dulceata de ceapa

 

Cand am auzit prima oara de dulceata de ceapa am fost oarecum contrariata. Apoi am citit cate ceva despre acest subiect si am devenit curioasa. A urmat degustarea, care a fost una fericita fiind asociata cu foie gras. Ce credeti ca a urmat? …dorinta de a face eu aceasta delicatesa.

Ei uite ca i-a venit randul si azi am facut dulceata de ceapa, confit sau  chutney si cine stie ce nume o mai fi avand. Cert  este ca merita incercat, nu in cantitati mari ci atat cat consumati intr-o perioada relativ scurta. Se poate pastra la frigider iar daca doriti o pastrare indelungata sterilizati borcanele.

Asadar daca vreti sa incercati altceva,  adica asocierea dule-sarat intr-o maniera culinara eleganta (cu mare vechime in Anglia)  acordati credit acestei retete ce cu siguranta nu va dezamagi.  Incercati  dulceta de ceapa cu friptura de pui, vanat, foie gras, branzeturi cu gusturi bine definite etc.

Dupa ce am parcurs  numeroase retete mi-am echilibrat cantitatile in felul urmator:

      Ingrediente:

–         600g ceapa rosie (curatata)

–         350 g zahar

–         300 ml vin demisec rosu

–         50 ml otet balsamic

–         4 linguri ulei

–         1 lingurita sare

–          cate 1/ 2 lingurita de nucsoara, scortisoara, cuisoare (macinate)

 

dulceata de ceapa2

 

       Mod de preparare:

Ceapa se curata , se taie in sferturi si acestea iar in doua.

Intr-o oala cu fundul dublu punem uleiul si 4-5 linguri de zahar. Punem la foc mic si amestecam pana zaharul capata o culoare galbuie (incepe sa se caramelizeze). Aceasta operatie dureaza maxim 5minute. Turnam ceapa si amestecam totul usor. Cand ceapa devine usor sticloasa turnam vinul, zaharul ramas, sarea, otetul si condimentele.

 

dulceata de ceapa3

 

Compozitia formata se lasa la foc mic cam 40 de min. Se amesteca din cand in cand si procedam ca la o dulceata obisnuita, adica observam daca s-a legat siropul si o facem dupa dorinta noastra. ( mai moale, legata).

Cand este gata o turnam in borcane mici .

dulceata de ceapa1

 

Asocierea ei cu carne, terine si branzeturi nu e stricta ea mergand de minune si cu humus, fasole batuta sau pate vegan de linte.

In speranta ca ideea a fost simpla va las sa gasiti asocierea perfecta. Parerea mea e ca aceasta dulceata merge de minune de oferit cadou.

Spor la pregatit!

dulceata de ceapa5

 

Share and Enjoy

Pinterest

Lasa un reply.

Poti sa folosest urmatoarele taguri si atribute HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>