felie cheesecake2

Iata-ne la a patra reteta regala, tot un desert si de data asta, un desert de nota 10  !!!!

New York Cheesecake este o prajitura aflata printre preferatele Regelui Mihai.  Atunci cand Principesa Margareta era studenta la Edinburgh, a descoperit aceast gen de prajitura si a impartasit  apoi cu familia ei experienta aceasta. Pregatind  savurosul cheesecake, Regele Mihai ar fi fost incantat si Principesa a trebuit sa gateasca in fiecare vacanta.

Este un desert  care se face fara coacere si este relativ simplu, numai ca are mai multe operatiuni succesive. Oricum ar fi, merita efortul.

    Ingrediente blat:

–         300g biscutit digestivi, sfaramati marunt

–         50g zahar tos

–         90g unt topit

–         1 lingurita scortisoara

     Umplutura:

–         450g branza cremoasa Philadelphia

–         10 g gelatina simpla (un plic)

–         60 ml apa rece

–         100-150 g zahar

–         200g smantana grasa

–         200g smantana dulce pentru frisca

      Topping (sirop):

–   200g afine (dar puteti pune zmeura,capsuni, piersici etc.)

–   2 linguri de apa

–   100g  zahar tos    (daca va place stratul mai gros de fructe, dublati cantitatile)

    Mod de preparare:

    Blatul: Faramitati biscutii (in robot sau cu sucitorul), adaugati zaharul,scortisoara  si untul topit pana cand ingredientele se omogenizeaza si formeaza o pasta.

Intr-o tava rotunda cu diametrul de 20-23 cm (eu am folosit de 24cm si a iesit foarte bine) puneti hartie de copt sau folie de aluminiu, asta pentru a usura scoaterea blatului din tava. Presati bine pasta de biscuiti (eu am folosit o lingura) si dati tava la frigider.

 

Blat din biscuti

   

Umplutura:  Gelatina se pune in apa rece si apoi se dilueaza la bain marie . Branza Philadelphia se mixeaza pana devine o crema moale. Adaugati apoi gelatina cate putin, apoi zaharul pana compozitia devine pufoasa.

 

Crema de branza si frisca

 

Intr-un castron bateti smantana dulce pana se intareste, dupa care, adaugati smantana grasa mestecand usor. In final turnati aceasta compozitia peste cea formata din branza.

Turnati totul peste blat si uniformizati suprafata. Puneti la frigider pana se intareste , minim 4ore.( eu l-am lasat peste noapte).

    Afinele cu sirop:

Aici a fost o problema , afinele fiind o raritate la vremea asta. De aceea m-am folosit de o sticluta de compot de afine (facut in casa, bineinteles). Am strecurat fructele si le-am lasat deoparte. Apoi am pus cam 100ml zeama de compot cu 100g zahar , la fiert. Am fiert pana s-a legat siropul si l-am dat la rece. Rece fiind era ceva mai grosut si l-am turnat peste crema, dupa care am adaugat afinele. Iarasi totul la rece pana la servire.

Reteta spune insa asa: Puneti intr-o tigaie la foc mediu o treime din afine, cu doua linguri de apa si 100g zahar, pana cand zaharul  se topeste si afinele se sfarama. Amestecati continuu pana se ingroasa. Strecurati siropul si aruncati afinele fierte lasand siropul sa se raceasca. Adaugati in sirop afinele crude si turnati peste cheesecake.

 

New York Cheesecake

 

Inainte de servire, treceti cu paleta de jur-imprejurul prajiturii pentru o desprindere usoara si mutati prajitura pe platou. La mine totul a mers foarte bine, blatul se intarise perfect si transferul s-a produs fara incidente.

Prajitura asta e de vis!  Inchideti ochii: blat crocant, dulceag cu iz de scortisoara,  crema fina ca o catifea si siropul de afine savuros, cu fructele mici imprastiindu-si mireasma. V-am convins?

Spor la prajiturit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *