bors de sfecla cu smantana2

Daca  se pune problema preferintelor in materie de borsuri (si zic bors autentic) , borsul meu preferat  este cel de sfecla rosie. Acolo unde am crescut, adica in Bucovina, borsul de sfecla se face destul de des si este plin de vitamine. Vitaminele vin din sfecla rosie dar si din borsul acru obtinut din tarate. Are un gust inconfundabil si va invit sa-l incercati.

Cand am venit in Iasi , studenta fiind , deseori la camin faceam acest bors ce era privit ca o mancare excentrica si bineinteles mancat cu repeziciune. Acum il fac baietilor mei pentru ca este si preferatul lor.

Simplu si delicios, iar culoare te imbie…..

Ingrediente:

–         1-2 sfecle rosii (depide de marime, una mijlocie este suficienta)

–         1/2 litru bors de tarate

–         4-5 cartofi mijlocii

–         1 morcov

–         1 radacina patrunjel sau o bucata telina

–         1 ceapa

–         1 legatura de patrunjel

–         4 linguri ulei

–         Sare

–         Smantana dupa gust

Mod de preparare:

Sfecla rosie curatata se da pe razatoarea mare si impreuna cu borsul se pune la fiert, la foc potrivit cca 15 min. Daca nu aveti bors se poate folosi apa si o lingurita de sare de lamaie, dar nu va avea gust atat de bun . Nu folositi apa simpla pentru ca sfecla isi pierde culoarea.

Intr-o oala puneti la fiert 2l apa si cartofii taiati cubulete. Apoi se adauga celelalte legume taiate cubulete mici precum si ceapa calita usor. Cand toate acestea sunt aproape fierte punem si sfecla fiarta cu tot cu borsul.  Se asezoneaza cu sare dupa gust iar dupa ce da in clocot se pune si ceva smantana si patrunjel proaspat .

Daca tineti post smantana o lasati pe alta zi. Trebuie sa recunosc ca smanatana ii rafineaza gustul dar si culoarea. Se serveste cu ceapa.

bors de sfecla

Ce sa va mai spun, acest bors acrut e nemaipomenit!

Sa aveti spor !

  1. Simonik says:

    este minunat acest bors! Am incercat varianta ta sa incalzesc borsul acru si peste am pus sfecla rosie gata fiarta si intr-adevar nu si-a pierdut culoarea! multumesc! 🙂

  2. Pingback:Borș de sfeclă roșie | Retzetar de... fericire

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *