T

Tarta cu ceapa caramelizata si branza de capra

tarta cu ceapa.2jpg

Invitatia la acest concurs din partea Electrolux a venit ca o manusa si cu mare bucurie.  Zic ca o manusa pentru ca, relatia mea cu ”Carte Regala De Bucate” este una speciala. In luna ianuarie , pe blogul meu  am introdus sectiunea ”Carte regala de bucate in fiecare saptamana”, unde mi-am propus ca in fiecare saptamana sa testez cate o reteta din aceasta carte si sa impartasesc cu ceilalti aceasta experienta. Asadar, numai gandul ca as putea participa la o cina regala mi-a dat furnicaturi pe sira spinarii.

Cand am citit retetele propuse decizia a fost rapida si am ales : Tarta cu ceapa caramelizata si branza de capra. E o reteta venita din partea Principelui Nicolae, descris ca un pasionat al calatoriilor si al aventurii. Sper ca nu o sa se supere ca am mai aventurat cateva  ingrediente in tarta.

Sa trecem la treaba.

Ingrediente:

   Blatul:

–  75g de unt moale

–  175g de faina alba

– 75 g de branza Cheddar (mai uscata) rasa

– 2 oua

– 2-3 linguri de apa

– 1 varf de cutit sare

Umplutura:

–         900g de ceapa rosie taiata solzi

–         200g de branza de capra moale

–         25g de unt

–         4 linguri de otet balsamic

–         4 linguri de vin rosu sec

–         2 linguri de zahar brun

–         1/2 lingurita de scortisoara

–         1 varf de cutit de nucsoara

–         sare si piper dupa gust

–         2-3 linguri confit de ceapa (pt decor si gust la servire)

Mod de preparare:

 Blatul: Punem laolalta faina cernuta, untul moale, 1 ou batut, branza rasa si  2-3 linguri apa. Acestea se amesteca repejor pana se formeaza un aluat pe care il lasam 20 de minute la frigider.

Cuptorul se incalzeste la 170 grade. Aluatul se intinde cu sucitorul in forma dorita si se pune in tava . Cu o furculita intepam din loc in loc aluatul pentru a nu se umfla la copt. Se introduce tava in cuptor pentru 20 de minute, cat sa inceapa sa se coaca, dar nu de tot.  Apoi se scoate blatul din cuptor si cat timp se racoreste pregatim umplutura.

Umplutura: Intr-o tigaie topim untul la foc mic si adaugam ceapa ce va fi calita pana se inmoaie. Se adauga zaharul brun si se caramelizeaza ceapa.(atentie sa nu o ardeti). Incet turnam otetul balsamic, vinul rosu si condimentele (scortisoara,nucsoara, piper,sare) si lasam sa fiarba pana ce lichidul se evapora. Ceapa trebuie sa aiba la final un aspect glazurat si usor sticlos. Se lasa la racit.

Ceapa caramelizata

Ne intoarcem la blat pe care il ungem cu al doilea ou batut si il introducem pentru 5 minute la cuptor (tot 170 grade). Aceasta va ajuta ca aluatul sa nu devina umed si buretos cand se adauga umputura.

tarta cu ceapa

Vom scoate blatul din cuptor, adaugam ceapa caramelizata. Se adauga branza de capra taiata in felii, acoperind ceapa.(daca branza nu-i   sarata recomand sa o sarati un pic in prealabil). Branza se va topi si va forma o crusta de culoare galbuie. Introduceti din nou tava in cuptor pentru inca 25 de minute la 170 grade Celsius.

Servirea se face impreuna cu o lingurita de confit de ceapa, tarta servindu-se calduta. Va recomand alaturi si un pahar de vin rosu sec sau demisec.(merge de minune, noi am incercat).

tarta regala2

Sper sa incercati si voi aceasta reteta .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *