Magiun sau gem de prune? Eu am facut de amadoua si mai fac o tura saptamana asta.  Este atat de bun cu gustul dulce acrisor incat merita sa-l ai in camara. Unde mai pui ca-l poti folosi la copturi, prajituri si nu in ultimul rand la micul dejun.

Pentru gem de prune am folosit 5 kg prune si 1kg zahar.

Prunele spalate bine si scurse se desfac de samburi si se pun la fiert intr-o oala cu fund dublu sau o oala de tuci. Cand au scazut putin se adauga zaharul si se fierbe pana la consistenta dorita. A mea a fost atat cat sa se unga bine pe paine.

Pentru magiun am folosit tot 5 kg de prune si 500g zahar. De data asta am fiert compozitia cu simt de raspundere , adica in asa fel incat atunci cand s-a racit sa poate fi taiat felii. Asa facea bunica mea. Magiunul asta tare rezista 2-3 ani fara probleme. Pe timpuri magiunul era singurul dulce existent prin gospodarii si prepararea lui era un adevarat ritual. Se fierbea o zi si-o noapte (asta deoarece se facea o cantitate foarte mare) si toti membrii familiei stateau cu randul la mestecat.

Saptamana asta vreau sa mai fac magiunul fara zahar. Asa imi inchei calatoria in in livada cu pruni.

CategoriesFacute in casa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *