T

Turta Dulce pentru Craciun

Craciunul se apropie cu pasi repezi  iar noi deja facem liste, meniuri si experimentam retete .

Ati mai vazut Craciun fara turta dulce?  Bineinteles ca nu, turta dulce nu poate lipsi . Azi a mirosit a Craciun la noi in casa, iar Horia (baiatul meu cel mic) era asa de fericit de toate miresmele si culorile incat topaia in toate directiile.

Din aceasta reteta ies cam 6-7 tavi de aragaz de turta dulce,  asa ca  o sa va ajunga sa si daruiti. Daca nu doriti atat de multe va recomand sa injumatatiti cantitatile.

Ingrediente:

–         900g zahar

–         500ml lapte

–         4 oua

–         1 kg faina (daca vi se pare ce e cam moale aluatul mai adaugati o mana doua de faina)

–         100 ml ulei

–         1 lingura rasa scortisoara

–         1 lingura rasa cuisoare pisate

–         1/2 baton vanilie

–         2 pliculete amoniu pentru prajituri

–         ornamente colorate pentru decorat Dr.Oetker

–        1 lingura amidon alimentar

Mod de preparare:

Prima etapa: 300g de zahar se face caramel dupa care se stinge cu lapte. Se lasa la racit pana la dizolvarea completa a zaharului caramel.

 

 

Etapa a doua: 300g de zahar se mixeaza cu 4 galbenusuri pana se albesc. Apoi se adauga uleiul, scortisoara , cuisoarele, vanilia si laptele caramel. La sfarsit incorporam faina cernuta si amoniacul. Sa nu intrati in panica, aluatul de turta dulce va avea o consistenta densa si usor lipicioasa. Punem aluatul la rece pentru o ora.

 

 

Etapa a treia:

Pe o plansta de lemn presarata cu faina intindem aluatul cu sucitorul si decupam cu ce forme dorim. Foaia sa fie ceva mai grosuta.  Formele decupate le aliniem frumos in tava tapetata cu hartie . Tava se introduce in cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius si se coc 7-10 minute. Stati cu ochii pe ele deoarece exista riscul sa se arda.

 

 

Cand acestea s-au racit trecem la partea artistica: decoratul sau partea a patra.

 

 

300g de zahar pudra se bat cu 3 albusuri pana compozitia devine densa si sticloasa. Pentru o uscare mai rapida a glazurii adaugati la sfarsit o lingura de amidon in bezea. Cu un cutit luam din acesta bezea si glazuram fiecare forma in parte. Peste glazura presaram ornamente colorate sau din ciocolata. Putem sa si desenam cu creioanele colorate de la Dr. Oetker.

E preferat ca acesta operatiune sa o faceti seara si sa lasati peste noapte sa se usuce glazura.

 

 

Dimineata puneti turta dulce in cutii metalice si va tine foarte bine cel putin doua saptamani. Oricum e preferabil sa stea 2-3 zile pana va fi consumata. Asta e bine deoarece putem sa o facem din vreme si in zilele premergatoare Craciunului avem multa treaba.

 

 

 

Calitatea e cea mai bună rețetă!

 

Spor la prajiturit!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *