T

Tort cu foi de miere, crema ciocolatoasa si portocale

tort cioco cu portocale 2

De ziua sotului meu am ales sa fac un tort cu foi pe baza de miere de albine, crema ciocolatoasa si portocale. Nu am facut foile astea de mult timp asa ca am uitat cat de bune sunt.  Sigur voi face si de Craciun aceste foi pentru ca se potrivesc  vremurilor reci. Tin sa precizez ca tortul l-am facut noaptea , asa ca nu am putut face niste  fotografii bune de postat .

Ingrediente foi:

–         100g miere de albine

–         150 g zahar brun (sau de care aveti)

–         150g de unt la temperatura camerei

–         3 oua

–         370g faina

–         2 lingurite rase de bicarbonat de sodiu

Ingrediente crema

–         400g smantana de calitate

–         250g ciocolata cu continut ridicat de cacao (peste 50%)

–         200g unt

–         100g de zahar

–         2 portocale

Ingrediente sirop:

–         100ml apa

–         150g zahar

–         zeama de la o portocala

Mod de preparare:

  Prima data facem foile. Untul , zaharul, ouale, mierea si bicarbonatul stins cu zeama de lamaie se amesteca bine cu ajutorul unui mixer. Se adauga faina si compozitia e gata. Sa nu intrati in panica  daca aluatul are o consistenta lipicioasa, asa trebuie sa iasa.

Intr-o tava cu diametrul de 26cm bine unsa cu unt si pudrata cu faina punem  cu lingura 1/3 din compozitia blatului. Aluatul il punem in mijloc, presaram fara retineri faina si cu mana  apasam usor spre margini pana distribuim uniform compozitia in tava.

Introducem tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade si coacem foaia cam 15 minute. Repetam aceasta operatiune de doua ori.

Pentru crema, punem smantana cu zaharul  intr-o cratita cu fund dublu la foc mic si mestecam cu un tel mereu. Cand a ajuns fierbinte (nu trebuie sa fiarba) si zaharul s-a topit, luam cratita de pe foc si adaugam ciocolata bucatele si ulterior untul. Totul se amesteca foarte bine pana se omogenizeaza toate ingredientele.

Acesta se da la rece timp de cateva ore sau chiar peste noapte. Cand  luam crema de la frigider o mixam un pic si va capata un aspect cremos si aerat.

Pregatim siropul prin fierberea apei cu zaharul si zeama de portocala si-l lasam la racit.

Asamblam tortul : o foaie , crema, 1 portocala taiata in bucatele mici, alta foaie, crema, 1 portocala , foaie si crema.

felie de tort4

Tortul  se decoreaza  cu felii de portocale, ciocolata sau dupa inspiratia de moment si se da la rece pt. cel putin 2-3 ore.

felie de tort 3

Deci nu-i greu, asa-i?

tort cioco cu portocale3

CategoriesFără categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *