divina3

Prajiturile cu foi au un avataj si un dezavantaj! Avantajul e cantitatea generoasa de prajituri ce rezulta in urma muncii iar dezavantajul este numarul mare de etape ce duc la finalizare. Prajitura asta pe care eu am numit-o “Divina” isi merita numele, se topeste in gura si este tare fina. Cam toti cei care  gustat din ea s-au dezlipit cu greu de  platou.

Ingrediente foi:

–         2oua

–         50ml lapte

–         100g unt

–         250g  zahar

–         4 linguri miere

–         1 lingurita bicarbonat de sodiu stins cu zeama de lamaie

–         500g faina

Ingrediente crema:

–         500ml lapte

–         200g zahar

–         8 linguri gris

–         300g unt

–         Vanilie sau zeama de lamaie

–         250-300g gem acrisor

Mod de preparare:

Se amesteca untul, zaharul, mierea, ouale, laptele si bicarbonatul  intr-o cratita marisoara.  Cratita se pune la foc mic si se amesteca pana continutul capata culoarea caramelului. Se ia cratita de pe foc si se adauga faina. Se amesteca bine cu o lingura de lemn.

aluat foi1

aluat foi2

Aluatul dupa ce este rece se imparte in patru parti egale si se intind 4 foi. Aici e partea cea mai grea din punctual meu de vedere. Aluatul este foarte dens iar foile trebuie intinse foarte bine, sa fie subtiri.

foi

Ele se coc rapid la 180grade Celsius, timp de cca 10 min. In tava trebuie de folosit hartie de copt, ca altfel se prinde de fundul tavii. Foaia se ia din tava cu tot  cu hartie deoarece este foarte fragila. Cand se raceste ea se va intari.

foaie

CREMA

Laptele cu zaharul se fierbe la foc mic si apoi se adauga grisul in ploaie. Este bine de mestecat compozitia cu un tel pentru a nu face cocoloase. Compozitia se lasa la rece . Cand s-a racit se adauga untul (neaparat cu continut ridicat de grasime 70-80% si la temperature camerei) taiat bucatele si se se mixeaza bine. Dupa gust putem pune vanilie sau zeama de lamaie.

Trecem la asamblarea prajiturii: o foaie , crema de unt cu gris, foaie, gem acrisor, foaie, crema de unt cu gris, foaie. Peste ultima foaie se pune un tocator de lemn mai mare si apoi ceva mai greu. Se lasa asa o noapte ca se se inmoaie.

A doua zi se pudreaza cu zahar pudra vanilinat si se taie in forme diferite.

divina2

Deoarece ziua este atat de scurta si intunecoasa fotografiile nu sunt tocmai reusite. Prajitura am facut-o pentru  vizita de la Suceava asa ca nu am apucat  sa o surprind in ipostaze artistice.

Zic ca acesta prajitura este buna de incercat pentru sarbatori.

divina

Spor la prajiturit!!!

  1. LHH says:

    Cea mai buna reteta de prajitura „Albinita” pe care am gasit-o pe net pina acum.
    Am facut-o de Anul Nou 2020/2021 si s-a topit in gura… o mai repetam in curind.
    Felicitari pentru reteta si multumiri calduroase de la Cluj Napoca!

  2. Daciana1h says:

    Cea mai buna reteta de prajitura „Albinita” pe care am gasit-o pe net pina acum.
    Am facut-o de Anul Nou 2020/2021 si s-a topit in gura… o mai repetam in curind.
    Felicitari pentru reteta si multumiri calduroase de la Cluj Napoca!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *