Astazi celebram marul, marul romanesc, marul aromat cu gust unic, marul vandut la piata de tarani.  In copilaria mea fructele de iarna erau merele, cateva pere pastrate cu mare grija, prunele uscate la rola si poate de cateva ori pe iarna vedeam portocale. Toamna culegeam cu grija din gradina merele ionatane si le asezam pe categorii, dar acestea nu ne ajungeau. Rezerva de iarna (doua rafturi din beci, plus vreo 2 lazi) era completata cu mere de la Radaseni. Tata avea grija de asta in fiecare toamna.

 

mere Radaseni

 

Va dati seama cam cate mere mancam….placinte cu mere, mere coapte, tort cu mere, budinca cu mere…deserturi sanatoase zic eu.

Ma intorc si zic, hai sa cumparam mere de la ai nostri !!! De ce mere din Polonia, Olanda sau alte tari? Merele noastre sunt atat de bune iar vizita la piata ne-ar putea aduce multumire…si nu uitati asa ii sprijinim pe producatorii nostri !

Cu mere de Radaseni (zona pomicola din apropierea orasului Falticeni, jud. Suceava) am facut aceasta budinca de orez cu mere. Acest desert usor si aromat merge de minune la orice ora .

Ingrediente pt. 4 persoane:

–         4 mere potrivite

–         150g orez

–         450ml lapte

–         1/2  baton vanilie

–         150g zahar

–         1 ou

–         1/2 lingurita scortisoara macinata

–         1 lingura unt

–         1 praf sare

–         2-3 linguri de dulceata de visine

Mod de preparare:

Orezul spalat se pune in laptele rece cu praful de sare, vanilia si se pune la foc mic la fiert (indicat ar fi intr-o oala cu fund dublu). Din cand in cand se amesteca pentru a evita prinderea de fundul oalei. Cand este aproape fiert se adauga zaharul. Cand s-a racorit putin se adauga oul batut spuma.

 

orez budinca

 

mere budinca2

 

Merele se curate si se taie felii. Ele se aseaza intr-o forma de yena unsa cu unt si se presara cu scortisoara si zahar. Daca doriti puteti folosi forme individuale de ceramica. Forma se da la cuptor pt. vreo 10 min. la 170 grade, cat sa se inmoaie doar putin.

budinca de mere

 

Cand merele s-au inmuiat putin (doar partea superioara), se adauga orezul cu lapte, iar deasupra dulceata de visine! Se mai da la cuptor pentru cca 20 min.

Inainte de a o servi lasati budinca sa se racoreasca.  O sa miroase minunat in bucatarie iar gustul e simplu si…fara cuvinte.

 

budinca de mere3

 

O recomand cu drag copiilor, parintilor, bunicilor si voua , cei ce iubiti merele si desertul facut in casa cu dragoste!

 

budinca mere2

 

 

 

 

CategoriesPrajiturici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *