T

Tort cu de toate si multa ciocolata

Tort cu de toate si multa ciocolata

In fiecare primavara reiterez momentul venirii pe lume a primului copil si cel cand am devenit mama….mamele inteleg!!! In martie e ziua lui Matei, copilul meu nascut prematur si cat o franzeluta , azi aproape cat mine si foarte tare la matematica (ceea ce eu nu am fost niciodata 🙂  ).

Pentru marcarea evenimentului am facut un tort cu multe ingrediente dar care impreuna au dat un gust desavarsit. Daca copiii participanti nu au lasat nimic in farfurie, si au mai cerut cate o felie, inseamna ca a fost bun. Eu abia am prins o feliuta.

Imi pare rau ca nu am imagini cu etapele de lucru dar voi descrie explicit ce si cum am facut.

Ingrediente blat:

4 ouă,

150 g zahăr,

1 plic Zahăr vanilinat

120 g făină,

1 linguriță rasă Praf de copt

130 g nuci macinate,

50 g ciocolată de menaj rasă.

Ingrediente jeleu de afine:

–         250 ml compot de afine (puteti folosi orice compot va place)

–         5g gelatina

Ingrediente crema:

–         500ml smantana dulce (asta inseamna sa nu fie acra si sa fie de calitate) sau frisca lichida din comert

–         4 linguri de dulceata de zmeura

–         1-2 linguri zahar pudra (asta e in functie de dulceata, daca e suficient de dulce nu mai puneti zahar)

–         1 plic gelatina (10g)

Ingrediente glazura:

–         250g ciocolata cu continut ridicat de cacao (sau de care va place)

–         150 ml frisca lichida sau smantana

–         300g capsune proaspete

Tort Cioco si fructe3

Mod de preparare:

Pentru blat se bat spumă cu mixerul ouăle, zahărul și zahărul vanilinat. Făina se amestecă cu praful de copt și împreună cu nucile și ciocolata, se încorporează în spuma de ouă.

Compoziția obținută se toarnă în forma de tort unsă și tapetată cu făină, apoi se introduce în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius și se coace cam 25de minute. Am folosit o tava cu diametrul de 26 cm.

Blatul copt si racit se taie cu un cutit lung in doua , obtinandu-se doua foi.

Mod de preparare jeleu de afine:

Compotul de afine se pune intr-o craticioara la incalzit usor. Gelatina se pune in prealabil cu 50ml apa rece la umflat. Dupa 5 minute se incalzeste ( atentie sa nu o infierbantam caci isi pierde proprietatile) la bain marie si o turnam peste compot. Aceasta compozitie o lasam un pic la rece , cam 10-15 minute , pana incepe sa se lege. Atunci o turnam peste prima foaie de blat.

 

 

 

Mod de preparare crema:

Pentru cremă se bate smantana  cu zahărul  folosind mixerul ,apoi se încorporează ușor dulceata de zmeura. Gelatina se înmoaie în apă conform instrucțiunilor de pe plic, apoi se încorporează în cremă.

Aceasta crema se toarna peste jeleu, iar deasupra urmeaza cea de-a doua foaie de tort.

Peste ultima foaie urmeaza glazura de ciocolata. La bain marie topim ciocolata impreuna cu frisca lichida si o turnam usor . Capsunele sunt piesele de rezistenta acum. Spalate si uscate se taie in jumatati si se dispun dupa bunul plac.

De preferat este ca tortul sa stea cateva ore bune pana la taiere. Eu l-am facut seara si a stat peste noapte sa-si desavarseasca gustul.

Ca o concluzie finala, tortul a fost bun-bunut, potrivit de dulce si  cu fructe placute noua.

Tort Cioco si fructe

La multi ani Matei!!! ….si voua spor la prajiturit!

CategoriesFără categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *