De multe ori in perioada postului facem deserturi simple, exact asa cum sunt aceste cornulete de post cu bors. In Bucovina ele sunt foarte cunoscute, probabil si in alte zone ale tarii.

Reteta e foarte simpla si recunosc ca am facut-o pentru prima data. Asta nu inseamna ca nu am mancat pana acum.

Cornuletele de post cu bors sunt atat de fragede ca nu-mi vine sa cred. Pe scurt , totul se face rapid cu un minim de efort si  un rezultat ….fraged si delicios.

Preparare pas cu pas- cornulete de post cu bors

Ingrediente pentru doua tavi

–         150ml ulei

–         100ml bors

–         25g drojdie

–         350-400g faina

–         un praf sare

–         1lingura coaja de lamaie rasa, vanilie sau apa de trandafiri

–         rahat sau magiun pt. umplutura

–         zahar pudra pt. pudrat

Mod de preparare:

Amestecam uleiul cu borsul, praful de sare, mirodeniile  si drojdia dizolvata cu un strop de apa calda. La sfarsit adaugam faina si obtinem un aluat un pic uleios si potrivit de tare.

Lasam aluatul la dospit cca. 30 de minute.

Aprindem cuptorul la 180 grade Celsius.

cornulete de post1

Pe o planseta de lemn presarata cu faina intindem aluatul si taiem triunghiuri nu foarte mari. La baza triunghiului punem umplutura si rulam formand cornuletul. Dimensiunea lor o puteti stabili dumneavoastra. Unii prefera cornuletele foarte mici, dar eu le fac putin mai mari.
Indiferent de dimensiune sunt convinsa ca se vor fi apreciate si mancate rapid.

cornulete de post

Ele se pun in tavi acoperite cu hartie de copt si se coc in cuptorul preincalzit la 180grade Celsius, timp de 20-25min. Cornuletele trebuie sa fie usor rumenite, asa ca e bine sa le lasati pana se coc.

cornulete de post.3jpg

Cat sunt fierbinti se tavalesc bine in zahar pudra. Dupa racirea completa se pun in cutii metalice si se pastreaza fara probleme 1-2 saptamani.

cornulete de post4

Spor la prajiturit cornulete de post cu bors.!

 

 

    1. blank
      Mariana C. says:

      Dar ce-s acelea taratze de grau stii? Daca stii, borsul este un macerat din aceste tarate. Eu fac asa: 1 kg. de tarate in care pun si 250 gr. malai, un borcan mare de 15 litri, pun in borcan taratele si malaiul si le inmoi cu apa calda. Le las de dimineata pana seara la soare sa se dospeasca, apoi dau in clocot apa, pun borcanul pe metal, il infasor intr-o fata de masa pentru a-l izola de posibile scurgeri de apa cand o torn si astfel sa nu mai am conductibilitate intre borcan si metal. Metalul ajuta ca borcanul sa reziste la apa clocotita. Dupa ceam umplut borcanul cu apa clocotita, pun putina drijdie de bere, cat o visina de mare nu maimult. In maxim trei zile pe timp de vara mai ales este acru. Mesteci zilnic in el cu o lingura de lemn ca sa nu spargi borcanul. Gusti si in mom. cand este gata va fi acru. Este foarte sanatos. Acreste ciorbele si fragezeste orice aluat in care este folosit.

  1. blank
    Sofia Necula says:

    Foarte,foarte bune,excelenta reteta!eu am facut niste rulouri umplute, le.am tait crude in tava ,si saratele merge f bn acest aluat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *