minitortulete4

Electrolux vine intotdeauna cu provocari tentatante pentru bloggerii culinari. De data asta miza este foarte mare: participarea castigatorilor la un eveniment Gastro ART in Budapesta. Ideea acestui demers este de a impresiona un chef cu reteta ta sau mai bine zis este  competitia culinara “Impress a Chef!”

Puteam sa zic nu la o asa provocare?  De aceea am nevoie si de ajutorul vostru. Orice comentariu aici sau pe pagina de Facebook a blogului, orice like sau share sunt un pas inainte in drumul spre Budapesta.

Pentru aceasta competitie am ales Minitortuletele  Drizzle  concepute pentru Campionatul International de Gatit  Iasi 2013( categoria amatori). Minitortuletele au fost apreciate de un juriu international si mi-au adus medalia de bronz la categoria “Desert festiv”.

Minitortuletele Drizzle sunt formate din blat Lemon Drizzle Cake si trei crème fine suprapuse.

Ingrediente:

Blat:

–         110 g unt

–         110 g zahar

–         110g faina

–         2 oua

–         2 linguri mac

–         5 g praf de copt (jumatate de plic)

–         1 lingurita coaja rasa de lamaie

–         1 praf sare

Untul impreuna cu zaharul se mixeaza bine, apoi se adauga pe rand ouale si coaja de lamaie. Urmeaza ingredientele uscate: faina, sarea, macul si praful de copt. Se va obtine un aluat dens ce se va coace la 180 de grade Celsius, intr-o tava cu diametrul de 26 cm.

Lemon curd( prima crema):

–         4 oua

–         150 g zahar

–         75 ml zeama de lamaie

–         coaja rasa de la 2 lamai

–         75 g unt

–         3 foi gelatina

–         1 praf sare

Ouale se bat bine cu zaharul, lamaia , coaja de lamaie si praful de sare.  Acest amestec se pune la bain marie si se amesteca continuu pana se ingroasa. Operatiunea va dura vreo 13-16 minute. Cand  crema s-a racorit adaugam untul la temperature camerei iar apoi foile de gelatina inmuiate ( foile de gelatina se pun intr-un castronel cu apa rece cateva minute. Cand s-au inmuiat se scurg in pumn bine de apa si se adauga la compozitia calda nu fierbinte).

Amestecam bine pana se omogenizeaza si dam crema la rece.

Jeleu de kiwi ( a doua crema):

–         4-5 kiwi

–         100 g zahar

–         100 ml apa

–         5 foi gelatina

kiwi

Fructele de kiwi se curata si se mixeaza pana devin pasta. Intr-o craticioara se pune apa la fiert cu zaharul. Atunci cand clocoteste se adauga fructele pasate si se fierb vreo 8 minute. Lasam compozitia la racorit si apoi adaugam foile de gelatina inmuiate (atentie sa nu fie compozitia fierbinte pt. ca exista riscul ca aceasta sa nu se lege).  La fel ca la prima crema amestecam bine pana gelatina se incorporeaza si dam un pic la rece.

Ganache de ciocolata alba( a treia crema):

–         200g ciocolata alba

–         150ml smantana dulce

–         2 foi gelatina (pt. luciu)

Intr-o craticioara punem smantana la bain marie si atunci cand este fierbinte adaugam ciocolata alba rupta in bucatele. Amestecam bine pana ce toata ciocolata s-a topit.  Repetam faza cu racoritul si adaugam gelatina. De data asta am pus gelatina mai mult pentru a mentine aceeasi textura a cremelor dar si pentru luciu.

Dam crema pt. putin timp la rece.

Decor:

–         1 lime

–         frunzulite de menta

Mod de asamblare:

Din cele de mai sus putem face un tort clasic sau mai multe minitortulete.

Prima data luam blatul si-l taiem un pic la partea superioara, astfel incat sa fie drept. Daca vor exista denivelari cremele nu se vor aseza bine .

Punem blatul in tava pentru ca vom turna cremele pe rand cu pauza intre ele. Adica si cremele le vom face pe rand….stiu dureaza ceva, dar merita!!!!

Peste blat turnam  crema I (lemon curd) si dam tava la rece.

Facem crema II (jeleul de kiwi) si dupa ce a stat putin la rece si s-a legat putin o turnam peste crema I. Iarasi dam tava la frigider.

Executam crema III (ganache alb) care va urma aceleasi reguli ca si surorile ei. O turnam peste crema II si dam tava la frigider pentru cateva ore sau chiar peste noapte.

Daca vrem sa ramana tortul intreg il transferam pe un platou si il decoram cu felii subtiri de lime si frunzulite de menta.

Pentru minitortulete folosim niste cercuri de inox (decupatoare) si cu mare grija decupam 6 minitortulete. Pe fiecare in parte il dichisim .

Sper ca nu v-am zapacit…da, am muncit ceva dar rezultatul a fost pe masura asteptarilor!

minitortulete

Spor la prajiturit!!

  1. blank
    Olakrima Dolce says:

    Delicioasa reteta…si foarte aspectoasa….Deja stiu si cand o sa o prepar 🙂 Un vot de la mine…ptr a fi cu un pas mai aproape de Budapesta :-*

  2. blank
    hagar says:

    draga mea, azi am facut chiflele tale si promit sa fac desertul zilele astea… chiflele au iesit un deliciu si au stralucit la noi de sarbatoarea branzeturilor si laptelui… am facut pasta de peste si pasta de ficat…. iar chiflele au contribuit din plin. vreau sa te rog insa altceva…. te rog sa-mi spui in grame cantitatea de gelatina pt ca la noi sunt plicuri de 12 gr. fiecare.
    multumesc si mult succes !!!!!

  3. blank
    NELI says:

    Arata superb,si cred ca sunt si delicioase,sper sa incante si juriul!Doanme ajuta sa ajungi la Budapesta,si sa castigi !Te pup,multa,multa bafta!

  4. blank
    irina says:

    Ador modul de prezentare…atat de elegant!!Cat despre gust nu pot decat sa ma incred in Horia:”mama face prajiturile cele mai bune!” :))) Multa bafta draga mea!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *