Din ce in ce mai mult, cred ca framantatul si coptul painii inseamna un act plin de intelesuri si profunzime. Painea coapta cu drag acasa e cea ce uneste pe toti la masa…si uite asa uneori mi-e ciuda ca o uneori o cumpar de la magazine.

De data asta am pus in practica un gand vechi: painea de hribi! Marius Tudosiei face paine cu hribi la Bacania Veche si tot vazand postarile lui mi-a starnit interesul. Sunt foarte incantata de combinatia asta . Painea cu hribi poate fi succesul unui mic dejun mai altfel sau a unei gustari savuroase.

Ingrediente:

–         200g faina integrala

–         300g faina alba

–         50g hribi uscati rehidratati

–         1 lingurita sare

–         1 lingura zahar brun

–         25g drojdie

–         150ml lapte

–         200ml apa (plus-minus, in functie de faina)

–         3 linguri ulei

Mod de preparare:

–         Faina se cerne intr-un vas incapator

 

paine cu hribi1

 

–         Se dizolva drojdia cu o lingura de lapte caldut si o lingura zahar

–         Se framanta aluatul ce cuprinde faina, drojdie, apa, lapte, sare

–         Se adauga hribii rehidratati si taiati bucatele. Framantam!

–         La sfarsit adaugam uleiul cate putin si framantam vreo 10 minute

 

paine cu hribi3

 

Aluatul se presara cu faina si se lasa la crescut 1 ora

Pregatim cuptorul incalzindu-l la 190 grade pentru inceput.  Aluatul crescut il modelam dupa dorinta. Eu l-am facut rotund si l-am crestat in trei locuri.

 

Pentru a avea parte si de o crusta gustoasa am pus in cuptor (in partea de jos) o tava cu apa.

Painea cu hribi a stat la cuptor vreo 10 minute la 190 de grade Celsius si inca vreo 30-35 la 180 de grade. Cand e gata painea se aseaza pe un fund de lemn si se acopera cu un stergar curat.

 

paine cu hribi7

 

Eu nu am avut rabdare sa se racoreasca , asa ca prima bucata de paine cu hribi am infulecat-o pe nerasuflate cu unt de casa….o nebunie!

Spor la framantat!

 

 

  1. Ghindaa says:

    Si mie imi plac aluaturile doar ca nu am timp sa fac mereu. Dar unde ai gasit tu hribi?De obicei sunt mai pe la munte. Nu am mai mancat de cca.3 ani de la Sovata.Si sunt deliciosi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *