Iata ca a venit ziua in care descoperim mai indeaproape partea culinara a acestui  proiect.  Da, proiectul prin care Electrolux sprijina bloggeri culinari sa ajunga la Taste Festival.

Standul meu de la Roma , dupa cum am spus va fi locul unde vor domni prajituricile din Bucovina. Daca e nunta, nunta sa fie!

Care sunt prajiturile ce vor spune prezent? …pai cam tot ce stiu eu de acasa, din vremea copilariei, cand tanti Noica, vecina mea era bucatareasa renumita pe la nunti.

Nucusoare, cornulete fragede ca la Suceava, prajituri in foi, ciocolata de casa, salam de biscuiti, cozonac  cu mac , cozonac cu nuca si rahat toate  vor trona mesele  iar vedetele festivalului vor fi : cosuletele cu nuca.

Nu cred ca exista nunta traditionala in Bucovina fara cosuletele cu nuca. Lor le-am acordat rolul de vedeta pentru vechimea lor in asemenea evenimente, pentru finetea ingredientelor si pentru succesul pe care il au ( dispar primele de pe masa ).  Mizez pe cosuletele mele cu nuca !

Ingrediente aluat:

–         250g unt gras

–         200g de zahar

–         100g smantana

–         4 galbenusuri

–         5oog faina

–         un strop de sare

Ingrediente umplutura:

–         4 albusuri

–         200g zahar

–         200g nuca macinata

–         1/2  borcan dulceata de visine sau visine conservate pt. iarna

Mod de preparare:

Untul la temperature camerei se mixeaza cu zaharul pana devine spumos. Se adauga galbenusurile  si smantana. Ultima se adauga faina si se incorporeaza pana formam un aluat potrivit de tare.

Aluatul se da la frigider pentru 2-3 ore si chiar peste noapte.

Formele mele de cosulete sunt chiar de acasa, din Bucovina si cred ca au dublul vietii mele, asa ca dumnealor au vazut multe aluaturi si au fost martore la multe evenimente fericite.

Din aluat se fac mici bile de aluat si cu degetele imbracam cosuletele. Munca migaloasa , nu gluma!

cosulete cu nuca1

Pentru umplutura batem albusurile cu zaharul, dupa care adaugam nuca macinata.

Fiecare cosulet cu aluat primeste cel putin o visina, dupa care. cu posul (mama punea cu lingurita) adaugam umplutura.

Introducem tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius si le coacem  cca 40 de minute. Le scoatem din forme abia dupa ce s-au racorit.

Din aceasta compozitie ies aproximativ  50 de cosulete. Aveti grija insa sa nu le umpleti prea mult ca o sa patiti ca mine…adica am ramas cu cateva cosulete goale.

Cosuletele cu nuca sunt delicioase, divine si fragede. Nuca infasmantata in bezea impreuna cu visinele acrisoare formeaza un tandem reusit.

cosulete cu nuca4

Sper ca si vizitatorii nostri sa fie incantati de vedetele bucovinene. Cu siguranta  cosuletele cu nuca vor fi pe saturate!

  1. blank
    mihaela ulman says:

    Draga Dana sunt convinsa ca aceste cosulete cu nuca o sa fie foarte apreciate. Eu mi-as permite sa iti recomand sa faci o mica variatie in care sa pui in loc de visine sau gem o lingura de crema de ciocolata. Impreuna cu bezeaua si nuca vor fi imbracate intr-o tarta sfarmicioasa si delicioasa. Cred ca merg, chiar daca acasa in Bucovina folosim mult pasta de fructe. Ardelencele ca si moldovencele stiu sa echilibreze prajiturile in ce priveste cantitatea de fructe si aluat fraged. Bafta si mult noroc! cu pupici si scuze fiindca mi-am permis o mica variatie.

  2. blank
    georgiana says:

    daca standul tau prezinta bunatati din Bucovina cred ca e mai corect sa le prezinti in varianta ta,cu gem,apoi desigur poti face si cu ciocolata si sa imi trimiti si mie!succes!

  3. blank
    Cristina Compton says:

    wow, ma bucur atat de mult de blogul tau caci intradevar imi aduce aminte de copilaria MEA, la fel cum spui si tu despre tine (tu vorbesti despre copilaria ta).
    Facund un „studiu” despre mancarea traditionala din Bucovina (de origine germana), am dat peste acest site pe care il consider foarte bun. De aceea m-am oprit sa iti spun asta si daca vei citi si imi vei raspunde poate colaboram in aceasta directie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *