rulada cu mere1

Una din provocarile lui Jamie Oliver, adresate  ambasadorilor sai luna asta este ca acestia din urma, sa-si incurajeze prietenii si familia sa consume cate un mar pe zi , iar atunci cand ne gandim la ceva dulce sa luam in considerare  ceva cu mere.

Cine mananca un mar pe zi tine doctorul la distanta si are viata lunga, asa ne zicea mama in copilarie!

rulada cu mere3

Rulada cu mere face parte din copilarie alaturi de un pahar de lapte sau un ceai. Deserturile cu mere erau in voga atunci cand habar nu aveam de ananas, mango sau kiwi.

De data asta mi-a venit ideea sa feliez rulada inainte de a o da la cuptor.  Ma declar multumita de ce a iesit si va arat si voua. Ideea asta e buna si pentru pachetelul de la scoala.

Ingrediente:

–         700g faina

–         200g zahar

–         2 oua

–         200 ml lapte

–         100ml apa calduta

–         100ml smatana

–         100ml ulei

–         40g drojdie proaspata

–         sare un strop

Umplutura :

–         1kg de mere rase

–         100g zahar

–         1 lingurita scortisoara macinata

–         2 linguri gris

Mod de preparare:

Prima data pregatim aluatul. Faina cernuta se amesteca cu ouale,drojdia dizolvata in putin lapte, laptele cadut in care s-a dizolvat zaharul, apa si smantana. Mestecam bine si daca vi se pare ca aluatul e taricel mai adaugam putina apa.  La sfarsit punem uleiul cate putin si framantam 10-15 minute.

Nu este nimic complicat sau cu pretentii.  Eu , de exemplu, am facut aluatul seara , l-am pus in frigider si  l-am folosit a doua zi. De regula aluatul se lasa la crescut o ora.

Umplutura: merele spalate si sterse se dau pe razatoare. Daca doriti puteti decoji merele, eu le folosesc cu tot cu coaja. Se calesc cateva minute dupa care se adauga zaharul, scortisoara si grisul.

rulada cu mere6

Aluatul obtinut se imparte in doua si intindem doua foi cu o grosime cam de 1 cm. Punem umplutura de mere si facem o rulada pe care o taiem in felii groase, cam de 3-5cm.

Feliile de rulada se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt, se ung cu ou batut si se presara cu mac (mie asa imi place, treaba asta cu presaratul macului era sarcina mea din copilarie).

Lasam asa vreo 15 minute iar apoi introducem  tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade. Se coc timp de 30-35 de minute.

rulada cu mere2

Daca vreti le puteti pudra  cu zahar si…pofta buna!

Si daca tot vorbim despre deserturi cu mere am vazut ca Diana are o reteta tare faina de prajitura cu mere.

Pentru pachetel  va puteti uita si la cornurile din aluat danez cu mere.

Spor la prajiturit dragilor.

rulada cu mere4

CategoriesCopturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *