Tortul cu nuca as spune ca e un tort romanesc…cu totii am simtit inca din copilarie gustul inconfundabil al tortului cu nuca si frisca. Eu am o legatura mai speciala cu dumnealui. Atunci cand am implinit 18 ani (si petrecerile se tineau acasa cu prietenii) tortul meu de majorat a fost facut de manutele mele si era cu nuca, frisca naturala si dulceata de fragi.

Blat :

Ingrediente pt. o foaie (ce se va taia in doua). Noi vom avea nevoie de doua foi coapte ce se vor transforma in 4 foi de tort.

–         4 oua

–         170g zahar

–         40 ml ulei

–         75g nuca macinata

–         100g faina

–         1 lingurita praf de copt

Crema:

–         1 kg smantana dulce cu peste 30% grasime

–         150g zahar

–         200g de nuca macinata

–         1 borcan de dulceata de merisoare (sau altceva acrisor)

Décor:

–         tablete de ciocolata

–         10-15 jumatati de nuca

Mod de preparare:

Tortul cu nuca se prepara fara prea multa bataie de cap. Prima data coacem foile, doua la numar.

Ouale se mixeaza cu zaharul pana creste volumul compozitiei, apoi se adauga uleiul cate putin. In  final adaugam faina cernuta, praful de copt si nuca macinata.

Nu uitam sa pornim cuptorul la 180 de grade Celsius.

Intr-o tava cu diametrul de 24cm , unsa cu unt si tapetata cu faina (sau cu hartie de copt) turnam compozitia si dam la cuptor pentru circa 20-25 de minute.

Repetam operatiunea pentru inca o foaie.

 

 

Asadar avem doua foi grosute si frumusele, pe care (atunci cand s-au racit )le taiem in doua obtinand 4 foi de tort.

Crema:

Cu ajutorul mixerului batem smantana cu zaharul  pana se obtine frisca. Daca smantana nu este de calitate si nu are peste 30 %grasime…frisca nu va iesi fara ajutorul intaritoarelor.

Fiind o cantitate mare de smantana avem rabdare la mixat, incepem cu o viteza mica si ulterior o viteza mare. Cred ca dureaza cam 5-8 minute.

Din aceasta cantitate punem deoparte cam 1/4 pentru decorul exterior.

Restul de frisca o amestecam cu nuca macinata si o vom folosi la umplerea tortului.

Vom avea asa:

–         foaie tort+dulceata +frisca cu nuca

–         foaie tort+frisca cu nuca

–         foaie tort+ dulceata+ frisca cu nuca

–         foaie de tort

 

 

Tortul astfel inaltat se acopera cu frisca simpla pusa deoparte si se decoreaza cu jumatati de nuca si tablete de ciocolata. Este recomandat sa lasam tortul cateva ore la frigider inainte de a ne infrupta din el, asta pentru a se inmuia usor.

 

 

Ce sa va mai povestesc despre acest tort? E simplu, bun si gasesti in gustul lui atata placere, copilarie si energie.

 

tort cu nuca5

Spor la prajiturit dragilor!

 

 

 

 

 

    1. blank
      Dana says:

      Eu nu-l insiropez. Blatul este fraged si se inmoaie de la frisca. Daca va place genul insiropat puteti face un sirop si sa dati putin cu pensula.
      Spor si sper sa va placa. Este un tort clasic si adorat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *