T

Tort aniversar cu crema de portocale, banane si ciocolata alba

 

Iata ca au trecut doi ani de cand s-a “nascut” blogul meu. E mezinul familiei si ca orice copilas mi-a adus multe bucurii si impliniri. Datorita lui v-am cunoscut pe voi, cei ce ma cititi, apreciati, criticati si ma faceti sa-mi doresc sa fiu mai buna, inspirata, talentata.

Datorita lui am pornit intr-o mare aventura ce sper sa continue la fel de frumos.

Asa un eveniment s-a lasat cu tort, un tort cu crème de fructe si amintiri frumoase.

Va multumesc si va invit la o felie de tort!

tort aniversar4

Ingrediente blat (pt. tava cu diametrul de 24 cm)

–         5 oua

–         175g zahar

–         175g faina

–         un strop sare

–         1 lingurita extract de vanile (sau esenta)

Ingrediente crema de portocale (orange curd):

–         4 oua

–         150g zahar

–         100ml zeama de portocale

–         coaja  rasa de la o portocala

–         75g de unt

–         3 foi gelatina

–         1 praf sare

Ingrediente crema de banane:

–         200g mascarpone

–         2 banane bine coapte

–         1 foaie gelatina

Glazura:

–         100g ciocolata alba

–         2 linguri smantana dulce

–         semintele de la o rodie

–         cateva felii de portocala

 

Mod de preparare:

Blat:

Toate ingredientele vor sta cel putin o ora la temperature camerei. Ouale se mixeaza cu zaharul, praful de sare si vanilia vreo 15 minute, pana compozitia devine alba si isi dubleaza volumul. Apoi faina cernuta se adauga cate putin si se amesteca cu o paleta prin miscari usoare , de jos in sus.

Nu uitam sa aprindem cuptorul la 180 de grade Celsius.

In tava bine unsa cu unt si tapetata cu faina turnam compozitia si o dam la cuptor (musai incalzit inainte) pentru vreo 25-30 de minute. Nu deschidem aragazul si nu umblam la tava pentru ca exista riscul sa se lase.

Cand e gata scoatem tava din cuptor si lasam blatul la racorit.

Cand s-a racit complet il taiem in doua, pe orizontala.

Crema de portocale (orange curd)

Ouale se bat bine cu zaharul, zeama de portocale , coaja de portocala  si praful de sare.  Acest amestec se pune la bain marie si se amesteca continuu pana se ingroasa. Operatiunea va dura vreo 13-16 minute. Cand  crema s-a racorit adaugam untul la temperature camerei iar apoi foile de gelatina inmuiate ( foile de gelatina se pun intr-un castronel cu apa rece cateva minute. Cand s-au inmuiat se scurg in pumn bine de apa si se adauga la compozitia calda nu fierbinte).

Amestecam bine pana se omogenizeaza si dam crema la rece. Nu o lasam mult la rece ci doar pana se incheaga putin, apoi o turnam deasupra primului blat. Totul se face in tava in care s-a copt blatul.

Dam tava la frigider pana se intareste crema. Cand este intarita putem turna crema de banane cu mascarpone.

tort aniversar3

Crema de banane cu mascarpone:

Intr-un blender punem bananele bine coapte si taiate bucati, mascarponele si foaia de gelatina dizolvata. Aici este foarte simplu, cand s-au omogenizat bine ingredientele inseamna ca e gata. Turnam crema peste cea de portocale, adaugam foaia a doua si punem tortul inapoi in frigider.

tort aniversar7

Glazura:

Intr-o craticioara punem la bain marie ciocolata si smantana amestecand cu un tel mic. Cand acestea s-au incorporat si racorit se toarna peste tort.

tort aniversar2

Decoram cu seminte de rodie si felii subtiri de portocala.

Lasam tortul la odihna in frigider pentru cel putin 2-3 ore. Apoi il servim cu drag.

Al meu tort a avut parte si de un „ Happy birthday”…ca de, blogul le aduce mai multe dulciuri, experimente si bucurii.

 

Sa ne traiesti bloguletule!

CategoriesFără categorie
  1. Margot says:

    Pentru mine, confit canard-ul este o emblema a Frantei si este incarcat de amintiri de doua ori: o data, pentru ca imi aminteste de timpul petrecut acolo, a doua oara, pentru ca este unul dintre primele preparate (daca nu chiar primul…) pe care le-am incercat la Bistro, pe vremea cand nu aveam habar despre bucatarie. Pentru mine, canardul confit este o bucurie. Ma bucur din suflet ca a fost si pentru tine si familia ta!

  2. Carmen says:

    Arata foarte apetisant !Imi plac descrierile tale. Sper sa incerc si reteta de confit curand cand voi cumpara rata aici:)!Numai bine si spor la prajiturit! pupici de la noi..

  3. Aurica says:

    a iesit super, si cred ca merita sa stai sa jumulesti o rata, asta pentru cine stie si a vazut si are rabdare, dar se merita, pentru ca alta e senzatia cand stii ca tu ai pregatit tot de la cap la coada, felicitari pentru reteta si efort 😉

  4. Pingback:Strumfi si Strumfite Juniori -Iulie 2013 - Pagina 241

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *