S

Semifreddo de lamaie si limeta cu busuioc

semifredo2bun

Pe timp de vara ceva racoritor e bine venit, cu atat mai mult cu cat e facut in casa si nu “beneficiaza” de multitudinea de E-uri aferente. Cu ouale de la buna, smantana de la Urecheni si busuiocul din gradina am trecut la treaba sub indrumarea stricta a lui Gordon Ramsay.

Semifreddo de lamaie si limeta cu busuioc mi-a atras atentia de cand am luat cartea “Meniul perfect”. Combinatia dintre cele trei si prezenta busuiocului la desert mi-a alertat cumva simturile.

Semifreddo e un desert rece si dupa cum ii spune si numele e  inghetat pe jumatate .

Ingrediente:

–         150 g zahar

–         100 ml apa

–         5 galbenusuri mari

–         300 ml smantana grasa (peste 30%)

–         2 limete (coaja rasa si zeama)

–         1 lamaie (coaja rasa si zeama)

–         1 manunchi frunze busuioc

semifredo1bun

semifredo

Mod de preparare:

Prima data tapetam o forma de chec cu folie alimentara.

Dizolvam zaharul in apa intr-o craticioara  la foc mic. Lasam siropul sa fiarba 5-7 minute, pana se incheaga bine.

Intre timp batem gabenusurile intr-un bol de inox pana se albesc. Cand siropul s-a legat se toarna cate putin in galbenusurile batute. Eu am folosit mixerul Kitchen Assistant si m-am descurcat foarte bine. Mixerul trebuie sa fie la viteza maxima, compozitia trebuie sa se raceasca si in acelasi timp sa creasca in volum.

semifredo4bun

Smantana se bate usor cu sucul de citrice pana se intareste dupa care se incorporeaza in compozitia cu galbenusuri. Se adauga coaja de citrice (nu uitati sa spalati bine lamaile) si busuiocul taiat fasii. Totul se toarna in forma, se acopera cu folie si se pune la congelator 4-5 ore sau chiar peste noapte.

Cu cca. 20 de minute inainte de servire, semifreddo de lamaie si limeta cu busuioc se rastoarna pe un platou lunguiet si se da la frigider, cat sa se inmoaie putin. Se scoate folia si se taie felii cu un cutit incalzit. La servire se decoreaza cu frunzulite de busuioc sau feliute de limeta.

semifredo3bun

Asa-i ca e un desert demn de luat in seama?

Spor la semifredoo!

Pentru un plus de culoare va recomand si bomba de inghetata.

  1. Anca says:

    As vrea sa incerc aceasta reteta dar am o nelamurire: siropul de zahar se toarna fierbinte peste galbenusuri, sau se lasa la racit? Ma gandesc ca daca il torn fierbinte se taie galbenusurile. Multumesc anticipat.

  2. gentiana says:

    ce ma bucur ca am dat de reteta aici la tine! O cautam, ca am nevoie si nu am cartile dupa mine, si am dat de ea aici! Te pup cu drag, si poate am timp sa pun poza cu rezultatul meu! :-*

  3. Anca says:

    Am postat comentariu la aceasta reteta in august 2014, insa abia acum i-a venit randul din lipsa de timp si a faptului ca vara era pe sfarsite. Am folosit frunze de menta in loc de busuioc pentru ca nu am avut, mi-a placut si voi repeta reteta in zilele caduroase de vara. Multumesc.

    1. Dana says:

      Anca si menta are farmecul ei, dar musai sa incerci si cu busuioc pentru ca e o combinatie cel putin interesanta.
      Si eu voi repeta reteta mai ales ca nu mai scapam de calduri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *