G

Gasca intreaga la cuptor

gasca fripta3

Gasca la cuptor pe mine ma duce cu gandul la povestile unde vulpea viseaza la gaste rumenite sau la banchetele boieresti unde mesele sunt pline si gastele intregi stau frumos aranjate in tavi mari de argint.

Daca atunci cand era eu copil gastele se cresteau mai pe la toate casele, acum rar mai zaresti carduri de gaste cu gascani sasaind. Uite de aia am crescut noi gaste anul asta, sa ne ostoim dorul unor vremuri trecute si a unor gusturi ascunse.

O gasca intreaga la cuptor presupune timp si bineinteles un eveniment pe masura, iar la noi a fost masa din prima zi de Craciun.

Ingrediente :

  • 1 gasca intreaga
  • sare, piper
  • 2 gutui
  • 1 portocala
  • 1 cana grasime de gasca sau rata

Mod de preparare:

Cu o seara inainte de a o pune la cuptor gasca se spala bine, se sterge cu un servet de hartie si se freaca bine (atat in interior cat si exterior) cu sare grujoasa de mare sau simpla si piper prospat rasnit. Se da la rece pana a doua zi.

Gasca pregatita cu o zi inainte se umple cu bucati de gutui , asta pentru a mentine umezeala in interior dar si pentru o aroma aparte. Eu nu am folosit nimic in afara de sare si piper deoarece am vrut sa simt gustul carnii de gasca.

gasca fripta2

Nu uitam sa legam picioarele gastii dar si partea dorsala pentru a avea un produs finit compact.

Pentru a ajuta cumva procesul de coacere am uns gasca cu untura de gasca si am dat tava la cuptor la 170 de grade pentru 3 ore.

Pe la jumatatea timpului am intors-o in tava. Din cand in cand se stropeste cu grasimea din tava.

Dupa cele 3 ore am intors iar gasca la pozitia initiala, am dichisit-o cu felii de portocala (mai mult pentru décor, dar nu numai) si am mai lasat-o inca vreo 40 de minute. Este bine de incercat carnea pentru a observa daca este gata.

gasca fripta3

 

Daca doriti o rumenire mai accentuata mariti putin temperatura .

Cand este gata, bineinteles ca ne infruptam din ea. Noi am alaturat carnii de gasca un piure de dovleac cu parmezan si o salata de ardei copti, usturoi si patrunjel.

gasca

Minunata experienta culinara, ceea ce va doresc si voua.

  1. mugur nicu says:

    cind „era” matale si eu copil in primul rand portocalele cred ca nu se gaseau iar daca se gaseau sigurnu se bagau fix in gasca sau rata ci cel mai probabil su brad!!pupici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *