C

Chiroste sau coltunasi cu branza sarata

chiroste3

Chiroste sau coltunasi inseamna acelasi fel de mancare romanesc. La noi in Bucovina mai mult le spunem chiroste si ele se pot umple cu branza dulce sau sarata, magiun, varza calita sau cartofi cu ceapa prajita.

Cea mai mare bucurie a mea era in copilarie, cand veneam de la scoala si gaseam chiroste calde sau tocinei. Acum eu nu le fac prea des dar imi plac la fel de mult mai ales cele cu branza sarata de oi.

Ingrediente 4 portii :

  • 400g faina alba de grau
  • 2 oua
  • 150 ml apa
  • 1/2 lingurita de sare
  • 200g branza de oi
  • smantana pentru servire

Mod de preparare:

Din faina, sare, apa, oua se face un aluat taricel. El nu se framanta ci doar se incorporeaza bine toate ingredientele.

Pe o planseta cu faina se intinde aluatul cu sucitorul intr-un strat nu prea gros. Cu ajutorul unui pahar, forme sau cutit se taie cercuri sau patrate. Eu am folosit o forma speciala care ma ajuta mai ales la lipire.

chiroste

 

In mijlocul fiecare bucati de aluat se pune cate o gramajoara de branza. Cu degetele uscate lipim marginile astfel incat sa fie perfect lipite, altfel riscam sa se desfaca in apa fierbinte.

 

chiroste1

 

Intr-o oala mare de 8l punem apa la fiert cu sare. Cand incepe sa clocoteasca dam focul la moderat si punem usor chirostele la fiert. Cu o lingura de lemn  le amestecam usor din cand in cand, dar mai ales la inceput. Le lasam sa fiarba cam 15-20 de minute. Va recomand sa incercati una inainte de a opri focul (mama asa facea intotdeauna).

 

chiroste2

 

Strecuram chirostele printr-o strecuratoare mare si le servim calde cu…multa smantana.

 

chiroste4

Pentru cei carnivori recomand o reteta de coltunasi cu carne de pe blogul Retetele mele dragi.

Daca v-am facut pofta eu zic sa le faceti si voi si uite asa, mancarea bucovineana se pastreaza vie printre noi.

Sa aveti pofta!

  1. blank
    Claudia says:

    Excelenta reteta ! M-am intors cu gandul la bucataria bunicii si la vorbele ei : „Daca v-a placut, atunci sa multumiti si vacutei ca ea o dat laptele pentru smantana !” 🙂
    Si acum fuga la bucatarie ca-i musai sa le pregatesc !

  2. blank
    Elis says:

    Azi fac și eu chiroște pt soțul meu așa cum îi făcea bunica lui (bucovineancă și ea), le voi umple cu o combinație de cartofi cu branză sărată și cu ceapa prăjită pe deasupra. Delicioase!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *