Chiroste sau coltunasi inseamna acelasi fel de mancare romanesc. La noi in Bucovina mai mult le spunem chiroste si ele se pot umple cu branza dulce sau sarata, magiun, varza calita sau cartofi cu ceapa prajita.
Cea mai mare bucurie a mea era in copilarie, cand veneam de la scoala si gaseam chiroste calde sau tocinei. Acum eu nu le fac prea des dar imi plac la fel de mult mai ales cele cu branza sarata de oi.
Ingrediente 4 portii :
- 400g faina alba de grau
- 2 oua
- 150 ml apa
- 1/2 lingurita de sare
- 200g branza de oi
- smantana pentru servire
Mod de preparare:
Din faina, sare, apa, oua se face un aluat taricel. El nu se framanta ci doar se incorporeaza bine toate ingredientele.
Pe o planseta cu faina se intinde aluatul cu sucitorul intr-un strat nu prea gros. Cu ajutorul unui pahar, forme sau cutit se taie cercuri sau patrate. Eu am folosit o forma speciala care ma ajuta mai ales la lipire.
In mijlocul fiecare bucati de aluat se pune cate o gramajoara de branza. Cu degetele uscate lipim marginile astfel incat sa fie perfect lipite, altfel riscam sa se desfaca in apa fierbinte.
Intr-o oala mare de 8l punem apa la fiert cu sare. Cand incepe sa clocoteasca dam focul la moderat si punem usor chirostele la fiert. Cu o lingura de lemn le amestecam usor din cand in cand, dar mai ales la inceput. Le lasam sa fiarba cam 15-20 de minute. Va recomand sa incercati una inainte de a opri focul (mama asa facea intotdeauna).
Strecuram chirostele printr-o strecuratoare mare si le servim calde cu…multa smantana.
Pentru cei carnivori recomand o reteta de coltunasi cu carne de pe blogul Retetele mele dragi.
Daca v-am facut pofta eu zic sa le faceti si voi si uite asa, mancarea bucovineana se pastreaza vie printre noi.
Sa aveti pofta!
Tare ți-e dragă Bucovina! Mie mi-e cam foame și chiar aș mânca un colțunaș :((.
Cred ca ti-e draga si tie :).
Coltunasii merg oricand, asa ca te invit cu drag.
Nici nu stii ce pofta mi-ai facut! E musai sa fac si eu.
Si pe mine ma palise o pofta! Oricum tot mama ii face cei mai buni.
Arata absolut genial, abia astept sa le gatesc si eu!
Ma bucur ca va plac!
Spor la gatit.
Excelenta reteta ! M-am intors cu gandul la bucataria bunicii si la vorbele ei : „Daca v-a placut, atunci sa multumiti si vacutei ca ea o dat laptele pentru smantana !” 🙂
Si acum fuga la bucatarie ca-i musai sa le pregatesc !
Numai bunicile stiu asemenea vorbe !
Merci Claudia.
Azi fac și eu chiroște pt soțul meu așa cum îi făcea bunica lui (bucovineancă și ea), le voi umple cu o combinație de cartofi cu branză sărată și cu ceapa prăjită pe deasupra. Delicioase!
Ma bucur mult ca am fost sursa de inspiratie. Sa aveti pofta si va mai astept pe blog.