tort caramel1

Provocata de prezenta rodiilor m-am decis sa concep un desert care sa le cuprinda. Intial ma gandeam la o crema de caramel si ciocolata crocanta…dar misterele bucatariei au dus spre altceva . Asa a iesit o prajiturica tare buna , fara coacere si cu doua tente dulce si acrisor.

Rodiile m-au ajutat sa o pun si mai mult in valoare dar au adus si acel gust fresh care este bine venit in orice desert.

Ingrediente:

Blat biscuiti:

  • 180g de biscuiti digestivi
  • 50g unt
  • putina scortisoara macinata

Crema lamaie:

  • 400ml lapte
  • 50g zahar
  • 3 linguri amidon alimentar
  • zeama si coaja de la o lamaie mica
  • 1 lingura unt

Crema caramel:

  • 150g zahar
  • 275 g smantana
  • 2 galbenusuri
  • 1 lingura unt

Décor:

  • seminte de la o rodie

tort caramel

Mod de preparare prajitura fara coacere:

  1. Prima data facem blatul de biscuiti. Biscuitii digestivi macinati se amesteca cu untul topit si scortisoara.

Intr-o tava cu diametrul de 18cm si fund detasabil se aseaza compozitia pregatita si se apasa bine pe toata suprafata cu dosul unei linguri.

Tava se da putin la rece si blatul fara coacere este gata.

  1. Crema de lamaie: laptele se pune la fiert cu zaharul intr-o cratita cu fund dublu si la foc mic.

Amidonul se dizolva cu putin lapte rece si apoi se amesteca cu coaja si zeama de lamaie.

Cand laptele incepe sa fiarba se toarna usor amidonul si se amesteca cu ajutorul unui tel pana ce crema e legata si ingrosata. Dam deoparte oala si amestecam din cand in cand pana se racoreste. Adaugam  o lingura de unt si turnam apoi compozitia peste blatul de biscuiti.

  1. Crema caramel : intr-o cratita cu fund dublu punem la zaharul la caramelizat. Cand acesta are o culoare maronie deschis turnam deasupra smantana si tot amestecam pana se dizolva tot zaharul. Smantana trebuie sa fie dulce si cu un continut ridicat de grasimi.

Acest caramel se toarna incet peste galbenusurile amestecate bine in prealabil. Operatiunea  se face tot cu ajutorul unui tel. La sfarsit adaugam untul si lasam sa se raceasca.

Caramelul se toarna peste crema de lamaie si dam la rece pentru cel putin o ora.

  1. La final decoram prajitura fara coacere cu seminte de rodie

tort caramel4

Prajitura se taie felii si ajunge cam pentru 8 guri pofticioase.

Si daca initial ma gandeam la o varianta cu ciocolata va recomand si o reteta de-a Simonei numai buna de incercat.

CategoriesPrajiturici
  1. Petras says:

    Trebuie sa ai talent ca sa faci toate minunatiile astea. Si eu am avut o copilarie cu prajiturici, datorita bunicii, dar mai am mult pana sa o ajung. Cel mai mult imi place ca propui retete inedite – la cat mai multe!

    1. Dana says:

      Buna,
      Intotdeauna folosesc smantana cu peste 30% grasime. Aici am folosit o smantana clasica (din cea fermentata, densa).La creme folosesc mult smantana lichida pentru frisca, tot cu peste 30% grasime.
      Spor mult!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *