croissant

Ce fain e sa te trezesti dimineata cu miros de croissante si cafea proaspata. Ce fain e sa te simti rasfatat chiar daca tu esti cel care are grija sa aiba loc rasfatul.

Treaba asta se poate intampla mai ales ca aluatul il pregatesti  seara iar dimineata are loc coacerea.

Nu e o reteta clasica de croissante dar este o reteta ce poate starni interesul si destul de usor de facut.

Ingrediente:

  • 500g faina de grau
  • 2 galbenusuri
  • 100g zahar
  • 200 ml lapte
  • 1/2 lingurita de sare
  • 200g unt gras la temperatura camerei
  • 40g drojdie
  • 1 ou pt. uns
  • 1 borcan de gem de caise

Mod de preparare:

Faina de grau, de tip 000 bine cernuta se amesteca usor cu laptele caldut in care s-a dizolvat zaharul, galbenusurile, sarea si drojdia dizolvata in putin lapte cald.

Aluatul se framanta cam 5 minute dupa care se intinde pe planseta avand  o grosime de 1,5 cm . Peste acest aluat intindem untul la temperature camerei.

De acum procedura seamana pe alocuri cu cel al prepararii aluatului frantuzesc.

Adica impachetam aluatul astfel : ridicam si indoim aluatul din partea dreapta, cam o treime din el, dupa care luam partea de aluat  din stanga si o dam peste cea din dreapta. Ultima operatie se desfasoara pentru partea de sus ce vine tot o treime din aluat dupa care partea de jos incheie pachetul de aluat.

Acesta se pune pe o farfurie presarata cu faina si se lasa la frigider o ora. Dupa o ora pe o planseta cu faina intindem usor aluatul, cu miscari lente dupa care repetam operatiile initiale. Iarasi la frigider pentru o ora.

Mai urmeaza o tura de operatii dupa care lasam aluatul pana dimineata la frigider.

Dimineata mancam croissante calde ! Cum asa?

croissant2

Intindem aluatul dupa care taiem triunghiuri ascutite cu latura de cca 15cm. iar baza de cca. 9cm. La baza triunghiului punem o lingurita de gem de caise (sau orice va place) dupa care rulam dinspre baza spre varf.

Imi pare rau ca nu am imagini cu aceasta etapa dar am fost contra cronometru cand le-am facut.

Croissantele se aseaza intr-o tava tapetata cu hartie de copt lasand o oarecare distanta intre ele. Se ung cu ou batut si se presara cu susan.

Tava o dam la cuptor doar in momentul in care temperature a ajuns la 200 de grade Celsius. Lasam asa cam 10-15 minute dupa care, reducem temperatura la 180 de grade inca vreo 30 de minute.

croissant3

Cand sunt rumenite frumos inseamna ca sunt gata, in bucatarie miroase innebunitor iar copiii saliveaza la usa bucatariei. Nu le mancam decat daca s-au racorit usor.

Croissantele cu gem de caise se topesc in gura pastrandu-si totusi o textura usor crocanta.

Noua ne-au placut , sper ca si voua.

croissant1

Spor la prajiturit!

 

 

CategoriesAluaturi Copturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *