friptura de ied1

Ne place sau nu , noi ca popor avem niste traditii culinare pentru sarbatori sau pentru anumite momente ale anului.

De Paste alaturi de pasca, cozonac, oua rosii, drob…domneste pe masa si friptura de miel. Uneori nu avem miel si un inlocuitor foarte bun este friptura de ied. Specialistii spun ca iedul are o carne cu calitati gustative deosebite si insusiri culinare fiind recomandata tuturor chiar si persoanelor aflate in convalescenta, persoanelor in varsta si copiilor.

Este recomandat ca taierea iezilor sa se faca cand acestia au trecut de 10 kg.

Exista multe asemanari cu prepararea fripturii de miel , dar friptura de ied este ceva mai frageda si cu un gust putin altfel.

friptura de ied2

Ingrediente:

  • carne de ied taiata bucati
  • 1 cana vin
  • cimbru 3-4 crengute
  • ienibahar cateva boabe
  • 2 foi de dafin
  • o lingurita piper boabe
  • sare
  • 4-5 catei de usturoi

Mod de preparare:

Carnea de ied se spala bine, astfel incat sa nu ramana nici un firicel de par care s-ar putea lipi din greseala.

Carnea se freaca  cu sare si se aseaza intr-un vas impreuna cu condimentele, vinul si usturoiul taiat bucati.  Astfel pregatita lasam carnea pana a doua zi. Intre timp o mai rotim ca sa fie bine cuprinsa de miresme.

Pentru o friptura moale si suculenta punem tava cu carne la cuptor, la o temperatura de 170 de grade Celsius pentru cateva ore, adica vreo 2-3.

La inceput acoperim tava iar in ultima parte, mai ales daca dorim o friptura putin crocanta lasam tava descoperita.

Friptura de ied se potriveste atat de bine cu multe verdeturi si cruditati de primavara. Sa nu uitati sa ciocniti si un pahar de vin alb si sa-l savurati impreuna cu friptura.

Daca nu ati avut ocazia sa incercati pana acum friptura de ied , va recomand cu drag ca atunci cand aveti ocazia sa nu o ocoliti.

friptura de ied3

Sa aveti sarbatori frumoase!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *