R

Rulou de mamaliga cu cartofi umplut cu confit de rata, asezat pe crema de hribi uscati

Bucovina dish9

 

Iubesc  provocarile  Electrolux,  asa ca nu am putut refuza invitatia fetelor de la Golin. Cum as fi putut refuza incercarea de a impresiona un chef celebru italian, cum as fi putut refuza sansa de a revedea frumoasa Roma? Patru bolggeri culinari  au sansa de a ajunge la Taste of Roma 2015, bineinteles daca impresioneaza juriul cu retetele lor.

Imi place mancarea italiana si admir multi chefi, dar cel mai de suflet este Antonio Carluccio.  Atat de bland, atat de atasat de ingredientele locale si de sezon, atat de simplu si carismatic…el este Antonio Carluccio pe care il invit  in draga mea Bucovina.

Cum as putea sa-l impresionez daca nu cu gusturi simple si mancaruri traditionale. Poate ca sa epatez cumva, am sa ma straduiesc la partea de montare, adica nu o sa fie chiar traditional.

Inainte de a gati l-as provoca la o plimbare prin padurile si pe coamele Obcinilor ca sa inteleaga modul de viata al locuitorilor. Am culege ceva hribi (atat de iubiti de el), merisoare, paltinele (coacaze rosii) si cimbrisor de padure. Din cand in cand am admira peisajele , am mirosi florile din faneata si am bea apa de la parau, apoi ne-am opri la casa unei bucovinence vrednice.

 

Bucovina dish

 

bucovina

 

Cu ingrediente simple : hribi, cartofi, malai, smantana, coacaze, carne de rata vom gati ca-n Bucovina…si poate ca-n Italia pentru ca ingredientele sunt comune si des intalnite in ambele parti. De fapt voi incerca sa fac o reinterpretare a unor mancaruri bucovinene.  Asadar …di cucinare!

Preparatul meu are ca element principal mamaliga cu cartofi , fel de mancare atat de specific Bucovinei de Nord. Mamaliga cu cartofi a aparut in Bucovina in vremuri grele cand malaiul era foarte pretuit iar cartofii erau mai la indemana. Era atat de familiara mamaliga cu cartofi incat localnicii au confectionat si ustensile specifice prepararii acestui preparat.

Hribii uscati, alt ingredient local au reprezentat si reprezinta un ingredient nelipsit pe masa bucovinenilor. Gustul intens de padure al acestora va innobila preparatul si vor forma baza acestuia. Cum Bucovina nu poate exista fara smantana, aceasta se va infrati cu hribii .

Carnea de rata e un fel de cireasa de pe tort sau ce gasim noi in mamaliga. Candva ratele si gastele erau nelipsite de prin gospodarii, asa ca merita sa le readucem in discutie.

Pentru un aer proaspat si acrisor am adaugat bobitele de coacaze si floricele de cimbru de padure.

Bucovina dish2

Asadar preparatul meu pentru Antonio Carluccio va fi un rulou de mamaliga cu cartofi umplut cu confit de piept de rata asezat pe o crema de hribi uscati.

Prepararea cremei de hribi trebuie facuta in paralel cu prepararea mamaligii cu cartofi, pentru a fi calde atunci cand le montam. Confitul de rata se pune la cuptor cam cu trei ore inainte.

Ingrediente si mod de preparare crema de hribi uscati (pt. 2 persoane):

  • 100g hribi uscati
  • 75ml smantana grasa (peste 30%grasime)
  • 1 ceapa mijlocie
  • 2 catei de usturoi
  • 2linguri ulei
  • sare
  • apa

Hribii se pun in prealabil la hidratat intr-un bol cu apa. Dupa ce au stat cel putin 30 de minute la hidratat, se arunca apa si se pune alta apa proaspata, atat cat sa-i acopere . Se adauga putina sare si se dau  la fiert, la foc mic. Cu o lingura strangem spuma care se aduna deasupra.

Bucovina dish3

 

Atunci cand hribii s-au fiert se varsa 3/4 din apa, se adauga ceapa si usturoiul usor calite in ulei, smantana, dupa care se paseaza cu ajutorul unui blender vertical. Se completeza cu putina sare daca este cazul.

Ingrediente si mod de preparare mamaliga de cartofi (pt.2 persoane):

  • 150g cartofi
  • 400ml apa
  • 150ml malai
  • sare
  • 1 lingurita ulei

Cartofii se pun la fiert impreuna cu apa intr-un ceaun sau intr-o cratita cu fund dublu. Atunci cand sunt fierti se mixeaza cu blenderul. De regula, mamaliga cu cartofi se prepara cu cartofi terciuti dar acum ,pentru finetea ruloului am preferat pasarea completa.

Malaiul se adauga in ploaie si se amesteca cu un tel pentru evitarea cocoloaselor.

Nu uitam sa pregatim inainte o folie de aluminiu pe care o ungem usor cu ulei. Intindem mamaliga pe folie cu ajutorul unei spatule.

Adaugam carnea de rata rupta in fasii pe o latura a patratului de mamaliga. Rulam usor mamaliga si o lasam asa cca 1-2 minute.

Bucovina dish4

 

Ingrediente si mod de preparare confit de rata sau un fel de friptura taraneasca (pt. 2 persoane).

  • 1/2 piept de rata
  • untura de rata (cat sa ajunga macar pana la jumatatea vasului)
  • 2-3 catei de usturoi
  • 1 crenguta de cimbru
  • sare
  • piper

Confitul de rata se face din timp pentru ca necesita un timp mai indelungat de stat la cuptor. Carnea se spala bine, se sterge si se freaca bine cu sare si piper.

Punem carnea de rata intr-un vas iena si turnam deasupra niste untura de rata, adaugam usturoiul si cimbrul. In cazul de fata eu am pus toata carnea, dar am folosit doar pieptul.

Vasul se acopera si se da la cuptor pentru cca 3 ore la 170 de grade Celsius. Daca untura este mai putina avem grija sa intoarcem carnea de pe o parte pe alta.

 

bucovina dish13

Nici nu stiu daca sa-l numesc confit sau friptura taraneasca de rata. Cam tot asa ne facea si mama cand eram copii, numai ca nu punea untura foarte multa dar o perpelea la cuptor pana se fragezea carnea.

Carnea este gata atunci cand se desprinde cu usurinta de os si e frageda.

Montarea preparatului.

Intr-o farfurie alba, usor adanca, punem crema de hribi.

Taiem marginile imperfecte ale ruloului din mamaliga cu cartofi umplut cu confit de rata si il asezam in centrul farfuriei .

Bucovina dish5

 

Decoram preparatul cu bobite de coacaze si flori de cimbrisor.

Ruloul de mamaliga cu cartofi umplut cu confit de rata si asezat pe crema de hribi este gata.

Buon appetito Antonio Carluccio!  Sper sa-ti placa si mi-ar placea o intalnire adevarata in Bucovina.  Sunt convinsa ca ai adora-o!

 

Bucovina dish8

 

Provocarea va continua cu alte interpretari ale gastronomiei bucovinene.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *