M

Mancarica rece de iepure cu ceapa

Nu stiu daca mancarica rece de iepure cu ceapa este specifica Bucovinei, dar acolo iepurele cam asa se gateste. Cand eram copil mancarea rece de iepure era o mancare de sarbatoare si se servea la hramuri, Craciun sau in zile de duminica. De altfel, mai ales in zilele de duminica se gatea carne, de regula din curtea proprie iar in restul saptamanii carnea era cu moderatie, alimentatia bazandu-se pe legume, branzeturi, lactate, oua, fructe.

mancarica rece de iepure cu ceapa

S-a nimerit sa fie duminica si mi-a placut sa-mi aduc minte de copilarie. Mancarica rece de iepure cu ceapa e minunata si poate concura cu succes alaturi de alte feluri de mancare delicioase. Delicios inseamna ca iti lingi degetele si plescai fericit.

Dupa ce m-am consultat cu mama am tras cu ochiul si la Gustolandia, ca doar e bucovineanca de-a mea si vroiam sa vad care e varianta ei.

Preparare pas cu pas mancarica rece de iepure cu ceapa si masline

Ingrediente:

  • 1 iepure
  • 1,5-2 kg ceapa
  • 250g masline negre
  • 100g ulei
  • 150 ml apa sau vin alb
  • 2 linguri pasta de rosii
  • 2 foi dafin, ienibahar, cimbru, sare, piper
  • 1 lingura mare sare grunjoasa

Mod de preparare:

Iepurele se portioneaza, se spala foarte bine si se sareaza.

Ceapa se curate, spala si se taie in jumatati si apoi se feliaza. Feliile nu vor fi foarte subtiri deoarece ea se inmoaie repede.

Carnea de iepure se prajeste in ulei, cateva minute pe ambele parti. In uleiul ramas se caleste ceapa la foc mic dar foarte putin.

Mancarica rece de iepure cu ceapa5
Mancarica rece de iepure cu ceapa3

Intr-o oala de tuci, lut sau chiar de inox se aseaza carnea, ceapa, condimentele si putina sare. Se adauga apa sau vinul si se da la cuptor pentru 2-2,5 ore la foc potrivit. Eu am lasat vasul acoperit  2 ore la 180 de grade Celsius si apoi jumatate de ora la 200 de grade Celsius  pentru putina rumenire.

In ultima jumatate de ora se adauga pasta de rosii si maslinele, apoi se amesteca usor.

Mancarica asta se serveste rece dar noi nu am avut rabdare si am devorat-o calduta. A mai ramas ceva si pentru maine pentru ca iepurele era marisor.

mancarica rece de iepure cu ceapa si masline

A iesit bun, bun, cu carnea moale si frageda desprinzandu-se usor de oase. Ceapa si maslinele completeaza acesta adunare si dau un gust de mancare adevarata.

Pofta buna!

Alte retete de prepare a carnii de iepure gasiti aici : Friptura de iepure cu bere .

CategoriesMancaruri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *