A

Appeltaart sau tarta cu mere

appeltaart2

In ultimile luni am tot calatorit, nu cu pasul, doar cu gandul si cu bucuria de a descoperi mancaruri noi, asocieri, condimente. Olanda este prima tara in care mi-am dorit sa ajung in copilarie. Olanda avea toate atributele unei tari atipice: pamantul de sub ape, mori de vant uriase, lanuri de flori, case fara perdele si peste toate astea mai era si Van Goch.

Dar ca sa nu ma abat de la tema culinara a acestei postari, va readuc aminte ca suntem totusi la The Food Connection-proiect initiat de fetele de la Savori Urbane. Editia dedicata Olandei si Belgiei, inclusiv toata colectia de retete se gaseste pe Isabel Cuisine.

Desi n-am ajuns inca in Olanda, relatia mea cu aceasta tara este foarte apropiata mai ales prin oamenii ei. Astfel ca, reteta de Appeltaart a ajuns la mine exact de unde trebuie. Appeltaart sau tarta cu mere este o reteta reprezentativa pentru olandezi , aceasta gasindu-se deseori pe masa olandezilor.

Ingrediente blat:

  • 180g unt rece taiat in cuburi
  • 150 g zahar
  • 350g faina
  • 1 ou
  • 1 praf sare

Ingrediente umplutura:

  • 700-800g mere curatate
  • 1 lamaie
  • 2 linguri pesmet
  • 50g zahar
  • 2 lingurite scortisoara

Mod de preparare:

Aluatul se prepara rapid din ingredientele mentionate, astfel incat sa nu se topeasca untul. El va sta acoperit, cel putin 30 de minute la rece.

Apoi exista doua variante de executie. Daca ne dorim o tarta descoperita folosim tot aluatul la intinderea in tava, daca nu, punem deoparte ceva mai mult de un sfert din aluat din care vom face un grilaj deasupra tartei.

appeltaart

 

Aluatul se intinde  si se aseaza intr-o tava cu un diametru de 22-24 cm si cu margini inalte. Grosimea lui ar trebui sa aiba cca 1cm.

Merele se taie cuburi si se amesteca cu zaharul si zeama de lamaie si se lasa un pic. Daca merele lasa zeama aceasta se scurge apoi se adauga scortisoara, stafidele (ce au stat in prealabil in apa calduta sau rom), nuca si pesmetul. Umplutura se toarna in tava si se preseaza incet astfel incat sa nu existe prea multe goluri.

Deasupra, din aluatul pus deoparte taiem fasii de cca 0,5 cm latime si le dispunem sub forma unui grilaj.

appeltaart1

 

Appeltaart sau tarta cu mere se da cuptor pentru cca 50 de minute. Cuptorul va fi preincalzit si va functiona pe perioada coacerii la 180 de grade Celsius.

Cand este coapta si frumos rumenita deasupra se scoate din cuptor si se lasa la racit. Daca o taiem cand este calda, exista riscul ca tarta sa nu se taie uniform.

appeltaart4

 

Tarta cu mere, stafide si nuci…mmm, o bunatate cu gust de toamna si arome imbietoare. Se poate servi simpla, pudrata cu zahar  dar si  cu  inghetata, frisca sau iaurt scurs .

Spor la prajiturit si goede eetlust !

 

CategoriesPrajiturici Tarte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *