capsuni cu smantana si mamaliga1jpg

Bucovina zisa si “Tara Smantanei” si-a castigat numele prin varietatea bogata a felurilor de mancare cu smantana. Toate se trag de la o indeletnicire primara , cea de cresterea bovinelor.

Va dati seama cam cum e smantana in Bucovina dupa pajistile absolut minunate din zona. Cred ca doar in Apuseni se mai regaseste acest farmec al fanetelor cu flori atat de frumos mirositoare si cer atat de albastru.

Asadar, smantana s-a asociat cu multe mancaruri,  dar pe langa tocineii cu smantana, chirostele, clatitele….capsunile cu smantana parca sunt desprinse din poveste.

Asa a fost intalnirea mea in copilarie cu capsunile, alaturi de smantana si de mamaliguta.

De fapt nu vreau sa prezint o reteta deoarece totul e atat de simplu, la fel ca si oamenii care au conceput acest fel de mancare. Vreau sa va arat putin din gusturile Bucovinei mele dragi.

Recunosc, astazi aproape ca  nu mai mananc capsuni cu smantana si mamaliga, dar a ramas nostalgia acestui fel de mancare bucovinean ca ceva ce tine atat de strans de casa.

capsuni cu smantana si mamaliga

Capsunile spalate se taie bucati dupa care se adauga putin zahar. Cu o furculita se strivesc, dar nu de tot, ci doar pe jumatate. Peste capsuni se adauga smantana si se amesteca. Preparatul final trebuie sa aiba musai culoarea roz spre rosu.

Contrastul este dat de asocierea capsunilor cu smantana care trebuie sa fie rece si mamaliga calda. Merge la fel de bine si mamaliga rece.

Capsunile cu smantana si mamaliga din Bucovina nu sunt privite chiar ca un desert ci ca un fel de mancare.

Astazi eu prefer mai mult capsuni cu putina frisca si nicidecum strivite, dar mananc cu placere oricand si o portie bucovineana.

La fel de cunoscuta in Bucovina este si varianta cu fragi, poate mult mai aromata si autohtona.

capsuni cu smantana si mamaliga1

Sa aveti pofta si curaj sa incercati!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *