P

Prajitura cu prune caramelizate

 

Cand prunii se indoaie de fructe trebuie musai sa facem ceva cu ele, iar in acest caz e vorba de o prajitura simpla cu prune. Spun simpla pentru ca e usor de facut, dar regasim si un pic de dichis.

Aceasta prajitura se face rapid si contine suficiente portii pentru intreaga familie, dar si pentru musafiri.

De preferat ar fi sa folosim prune mari bine coapte dar merg foarte bine si cele mai mici. Aceste fructe romanesti sunt adesea ignorate desi au multe calitati. Asadar va recomand sa le mancati proaspete inainte de toate . Apoi avem si multe variante de preparare : de la magiun, galuste cu prune, placinte etc.

Ingrediente:

  • 1kg prune
  • 6 oua
  • 180g zahar
  • 180g faina
  • 1 lingura extract de vanilie
  • 1 praf sare
  • 100g zahar muscovado
  • 1 lingurita rasa scortisoara
  • 50g unt
  • 300g smantana pentru frisca

Mod de preparare:

Tapetam cu hartie de copt o tava cu marginile mai inalte decat cea de aragaz (dimensiuni 25/30cm).

Peste hartia de copt se presara zaharul muscovado si scortisoara . Acestea trebuie sa fie distribuite uniform pe fundul tavii. Adaugam si untul taiat cubulete mici.

Prunele spalate si zvantate se curata de samburi apoi se aseaza cu pielea in sus peste continutul de zahar.

 

 

Tava astfel pregatita se da la cuptor preincalzit, pentru circa 10-15 minute la o temperatura de 180 grade Celsius.

In acest timp facem pandispanul. Ouale la temperatura camerei se mixeaza cu zaharul, un praf de sare si vanilia pana creste in volum si compozitia are o culoare deschisa. Se adauga faina cernuta, cate putin si se amesteca cu o paleta de silicon cu miscari de jos in sus.

Se scoate tava cu prunele usor caramelizate si se toarna aluatul de pandispan deasupra. Prajitura mai sta la cuptor circa 15-20 de minute pana cand se rumeneste usor.

 

 

Cand este gata prajitura cu prune caramelizate se lasa sa se raceasca in tava . Se rastoarna apoi pe un platou intins, se desprinde hartia de copt si se taie in patrate. Puteti folosi si tava rotunda , numai ca atunci ar trebui reduse putin cantitatile.

Pregatim frisca si o lasam la frigider .

La servire putem adauga cate o lingura de frisca rece, este minunata in aceasta combinatie. Daca nu, putem servi prajitura simpla.

 

 

In aceeasi varianta va recomand si prajitura cu ananas caramelizat.

Spor la prajiturit!

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *