B

Bureti in sos tomat pentru iarna

Bureti in sos tomat2

 

Buretii in sos tomat sunt foarte apreciati, mai ales ca reteta vine din Bucovina iar buretii au fost culesi de mainile noastre, in special galbiori si hribi.

Reteta nu este una foarte complicata, gustul este acrisor dulceag, buretii si ceapa sunt usor crocante…intr-un cuvant este un mod foarte bun de conservare a ciupecilor.

 

Bureti in sos tomat5

Genul asta de mancare se poate servi ca atare in zilele de post sau alaturi de alte preparate.

Buretii in sos tomat se pot prepara cu orice gen de bureti, iar sosul se poate folosi si la gogosari sau alte legume pe care le doriti conservate pentru iarna.

Ingrediente:

  • 1,5 kg de bureti (galbiori, hribi, ghebe, rascovi, hulubite)
  • 400g pasta de tomate de calitate
  • 400g otet din vin
  • 200g ulei
  • 200g apa
  • 200g zahar
  • 5 cepe mari
  • 1 lingura sare grunjoasa
  • condimente dupa gust (foi dafin, piper, ienibahar)

Mod de preparare:

Buretii, indiferent de care sunt, se curata si se spala in 2-3 ape.

 

Bureti in sos tomat7

 

Intr-o oala se pune apa la fiert.  Cand apa incepe sa clocoteasca se toarna buretii si se lasa sa fiarba cateva minute. Acestia se scot intr-o strecuratoare mare si se lasa sa se scurga bine. Daca observati ca mai exista impuritati clatiti-i inca o data.

Cand buretii s-au racit se taie feliute subtiri, la fel si ceapa.

Inainte de a pregati sosul trebuie sa ne ocupam de borcane. Acestea se vor spala bine si se vor pune la cuptor, la 120 de grade Celsius, timp de 15-20 de minute.

Intr-o cratita mai mare pregatim sosul. Punem pasta de tomate impreuna cu otetul din vin, apa, zaharul, uleiul, sarea si condimentele. Amestecam usor toate ingredientele pentru o buna omogenizare .

Din momentul in care incepe sa fiarba sosul, il lasam la foc mic circa 10-15 minute, pana ce acesta se leaga.

Peste sos adaugam ceapa si amestecam din cand in cand, cam 5 minute. Turnam apoi buretii si lasam la fiert, la foc mic inca 10 minute. Nu uitam sa amestecam.

 

Bureti in sos tomat

 

Compozitia fierbinte se toarna in borcanele fierbinti, se inchid bine capacele si se pun in cuptorul incalzit la 120 de grade Celsius pentru 15-20 de minute. Se opreste focul si se lasa borcanele in cuptor pana la racirea completa.

Borcanele de bureti in sos tomat se eticheteaza si se pastreaza in loc racoros. Cred ca este una dintre cele mai reusite retete de bureti la borcan pentru iarna.

 

Bureti in sos tomat4

Sa aveti spor!

 

  1. Pingback:Cum conservăm ghebele? | Food and beyond…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *