G

Galette cu prune

galette cu prune2

 

Galette nu este altceva decat o tarta rustica  din  bucataria franceza. Are o istorie frumoasa in spate si multe variatii la aceasta reteta. Initial, aluatul pentru galette se facea din faina de hrisca si continea  frangipane.

Acum se intalnesc numeroase retete si combinatii. A mea este cu inspiratie de aici, cu ingrediente de toamna, ca tot e plin de prune coapte si parfumate.

Asadar o tarta cu prune pentru inceput de toamna.

Ingrediente:

  • 150g unt rece
  • 250g faina
  • 2-3 linguri apa rece
  • 2 linguri zeama de lamaie
  • 1 lingurita coaja de lamaie
  • 75g zahar brun
  • un strop sare
  • 500g prune bine coapte
  • 1/2 lingurita de scortisoara+cardamom (macinate)
  • mascarpone sau inghetata (optional pt. servire)

Mod de preparare:

Untul rece tocat bucatele se amesteca cu faina si sarea. Amestecarea se face cu varful degetelor, ca si cum am faramita ceva. Vom obtine astfel o compozitie sfaramicioasa.

Adaugam coaja si zeama de lamaie, 50 de grame zahar brun si apa rece. Formam rapid aluatul, il invelim si-l ducem la frigider pentru 30 de minute.

Acest gen de aluat nu se lucreaza foarte mult deoarece caldura mainilor si temperatura din camera vor duce la topirea untului si noi vom fi tentati sa adaugam mai multa faina decat este necesar.

Aluatul scos din frigider se intinde direct pe o hartie de copt presarata cu putina faina. Incercam sa facem o foaie rotunda cu un diametru de aproximativ 30 de cm. Chiar daca cercul nu ne iese perfect, nu-I bai, ba chiar asta va da nota rustica.

 

galette cu prune

 

Aceasta foaie de aluat o transferam cu tot cu foaia de copt intr-o tava de aragaz.

Prunele spalate si sterse de apa se aseaza in forma concentrica peste aluat. Nu uitati sa lasati  marginea libera de 3-4 cm. Peste prune se presara putin zahar brun , scortisoara si cardamomul macinate. Indoim marginea alautului facand niste pliuri. O sa ne iasa o veritabila tarta rustica.

 

galette cu prune1

 

Galette cu prune se da la copt, in cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius , timp de 45 de minute. Ea va sta acolo pana aluatul va prinde o culaore aramie iar prunele vor face un pic de bulbuci. Sa nu va speriati daca zeama prunelor va da putin pe dinafara.

 

galette cu prune3

 

Dupa ce este coapta, asteptati sa se racoreasca pentru a putea face transferul pe un platou. Se taie felii si se serveste calduta alaturi de o lingura de mascarpone sau inghetata. Merge perfect si rece.

Galette cu prune se potriveste de minune la inceput de toamna.

 

galette cu prune4

Spor la prajiturit!

 

 

 

 

CategoriesPrajiturici Tarte

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *