T

Terra Madre-Salone del Gusto 2016

 

Terra Madre –Salone del Gusto 2016– un eveniment ce m-a lasat fara cuvinte, fara energie, fara putinta de a reproduce tot ce am vazut si trait.

Am sa incep asa: un om a avut o idee si dupa 20 de ani ideea lui este raspandita si iubita pe intreg globul. Omul se numeste Carlo Petrini iar ideea lui este miscarea Slow Food, ce a luat nastere in Italia in 1996.

Tot ceea ce inseamna Slow Food se gaseste pe site-ul oficial si explicat pe indelete. Esenta s-ar rezuma la faptul  Slow Food abordează agricultura, producţia de alimente și gastronomia bazându-se pe un concept de calitate, determinat de trei principii interconectate:

Bun: o alimentaţie proaspătă și gustoasă de sezon, care satisface simţurile și face parte din cultura noastră locală.

Curat: produs în armonie cu natura și sănătatea umană.

Corect: preţuri accesibile pentru cosumatori; plată și condiţii echitabile pentru micii producători. (Slow Food Iasi)

Eu am sa incerc sa povestesc cam ce amploare are un asemenea eveniment si ce impact poate sa aiba asupra unui muritor, nu foarte umblat, cum sunt eu.

 

 

Terra Madre –Salone del Gusto de la Torino a adunat 141 de natiuni, cca.4000 de delegati din intreaga lume , 1000 de voluntari ( de la 15-16 ani pana la peste 80 ani), producatori din toate zonele Italiei si zeci de mii de vizitatori din Italia si alte tari. Anul acesta tema a fost Loving the Earting, adica sa ne iubim planeta.

Timp de aproape o saptamana am trait o emotie cum rar traiesti in viata. Faptul ca reprezinti o particica dintr-o tara si impreuna cu multe alte particele din intreaga lume formezi un intreg si acel intreg are la baza niste principii corecte de viata…inseamna mare lucru. Am vazut atatea natiuni, producatori, produse  incat imi dau seama ca a fost o ocazie unica.

Ar trebui sa spun ca impreuna cu Adela Trofin am reprezentat Convivium Iasi, iar delegatia Romaniei a fost compusa din  reprezentati Slow Food din tara (Cluj, Bucuresti, Turda, Galati, Baia Mare) dar si producatori romani: Ferma Bucegi ( branza de burduf in coaja de brad), Ferma Topa (cu dulceturi si sirop de catina cu miere) si Porcul de Bazna (nu chiar in persoana, dar cu produse specifice adica untura si slanina).

 

 

Fiecare tara a venit cu produse specifice, in special din cele ce fac parte din categoria Presidia . Astazi exista peste 500 de Presidia si implica mai mult de 13.000 de producători din intreaga lume. Presidia susține producția de calitate în pericol de dispariție, incearca sa protejeze regiunile unice și ecosistemele existente si incearca sa  recuperareze metodele de prelucrare tradiționale, sa protejeze rasele autohtone și soiurile de plante locale.

 

 

 

 

 

Italia a avut foarte multi producatori prezenti, grupati pe regiunile de provenienta. Astfel ca aveai ocazia sa vezi cam prin ce se distinge fiecare regiune in parte. De exemplu la Sicillia a fost aproape bataie pe dulciuri dar si pe fisticul de Bronte, Emilia Romagna era taramul parmezanului si otetului balsamic, Liguria excela in ulei de masline etc.

 

 

 

 

Am sa incerc sa creionez amploarea evenimentului si ceea ce m-a marcat, in sensul ca unele lucruri mi s-au parut absolut fabuloase.

Cam asa arata la cantina , de fapt o mica parte din ea pentru ca mai erau inca 2 incaperi la fel de mari. Aici mancau de doua ori pe zi delegatii si voluntarii.

 

 

Voluntarii erau peste tot si foarte bine organizati. Erau draguti, politicosi si cu zambetul pe buze…in rest munceau toata ziua, chiar si la selectarea deseurilor. Asemenea containere erau de ordinul zecilor iar alaturi erau de regula 2 voluntari care te ajutau sa faci alegerea corecta.

 

 

Majoritatea participantilor delegati au fost cazati in familii italiene, membre sau simpatizante Slow Food. Familiile ne-au primit cu drag, ne-au gatit si au avut grija ca in fiecare seara sa ne astepte la autocar, iar dimineata sa ne faca cafeaua si sa ne predea voluntarului la autocar. E placut sa vezi cum oamenii au grija de tine, acel sentiment de parca eram in tabara pe la 12 ani.

Conferintele s-au desfasurat zilnic in diferite locatii din Torino, pe tematici diverse dar cu implicare in alimentatie. Am sa las cateva titluri : Criminal Taste – Food, Agro-Mafia & Counterfeiting, Can Agroecology Feed the World?, When Chefs Side with Farmers, Earth Seen From Above and Through the Faces of Humanity etc.

 

 

Zona de educatie a fost de mare interes pentru mine, asa ca vreo 2 zile mi-am petrecut cateva ore pe acolo, asta pentru ca pe toata durata desfasurarii evenimentului Terra Madre-Salone del Gusto, aici aveau loc activitati de educatie gastronomica pentru copii.

 

 

In curtea interioara a unui castel medieval (Burgo Medievale) se intamplau lucruri minunate pe care as vrea sa le vad si in Romania. Timp de 5 zile cred ca au trecut pe acolo mii de copii, de toate varstele, de la 3-4 ani pana la 18ani.

 

 

Pe langa faptul ca locul era minunat in sine era si foarte frumos decorat cu melcii Slow Food, cu jardiniere speciale cu plante verzi si legume, numai bune de identificat.

 

 

In corturi aveau loc ateliere senzoriale Slow Food, asa cum facem si noi la Iasi.

 

 

Cred ca cel mai mult mi-a placut piramida alimentelor si frigiderul, ambele magnetice, numai bune de jucat si invatat copiii cum sta treaba cu mancarea in frigider si ce si cat trebuie sa mancam.

 

 

 

Muzeul dovleacului avea mare priza la copiii, mai ales ca se lasa  cu muzica…asta daca nu stiati ca din dovleac se fac si instrumente muzicale.

 

 

M-a surprins un pic un atelier pentru copii mici dedicat cafelei. Ati inteles bine, cafea. Era asa de fain structurat, cu material didactic si povesti, ca doar cafeaua face parte din viata zilnica a italienilor. Cam despre asta e vorba, de educarea in spiritul locului, de respect pentru cei ce muncesc corect pentru o alimentatie sigura.

 

 

Desigur am lasat la urma unul dintre cele mai faine si emotionante momente,  Parada Terra Madre, adica un fel de marsul natiunilor, cu steaguri, muzica, ganduri bune, multa lume si entuziasm .

 

 

Parada Terra Madre s-a desfasurat pe o lungime de cca 1,5 km si s-a incheiat in Piata Carlo Alberto unde distinsul si charismaticul Carlo Petrini a tinut un discurs, a cantat si s-a bucurat alaturi de noi.

 

 

Un alt moment fain a fost moment of sharing , adica  participantii trebuiau sa faca schimb cu produse preferate sau specifice din zona lor. Eu am facut schimb cu un baiat din Spania (am daruit un borcan de dulceata facut de mine si am primit un borcan de miere de albine).

 

 

Cam asta e experienta mea Terra Madre-Salone del Gusto, Torino 2016, ceea ce va doresc si voua!

Unele poze apartin Cameliei Zamfir (multumesc), Adelei Trofin (multumesc) si Adrianei Sohodoleanu (multumesc).

 

 

 

 

CategoriesFără categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *