afumatura-cu-prune-uscate5

Probabil nu mai e nici un secret ca tin la Romania si apartin ei, asa cu bune si cu rele. Mai mult decat atat, Bucovina face parte din mine. Primele experimente culinare, primele impresii si evenimente aici s-au nascut si…fac ce fac si tot la ea ma reintorc.

Atunci cand Cosmin Dragomir a anuntat concursul culinar “Repovestim retetele buncii” am simtit furnicaturi in degete si s-au activat imediat episoade din copilaria culinara. Aici nu e vorba de premiu ci e vorba de o calatorie in timp, de cunoastere si recunoastere a gastronomiei romanesti.

Spre deosebire de copiii din ziua de azi, noi nu prea am avut acces la  multe feluri de mancare sau ingrediente exotice,  dar in schimb am avut parte mancare ce bolborosea lent pe plita, de pui crescuti liberi prin livada si bunici inventive ce faceau mancare delicioasa din te miri ce.

Nu stiu cata inspiratie am avut, dar primul lucru care mi-a venit in minte gandindu-ma la concursul asta a fost afumatura cu prune uscate. Nu, nu era o mancare comuna si probabil o mancam cam de doua ori pe ani, adica atunci cand taiam porcul.

Afumatura cu prune uscate am mancat-o doar facuta de mama, asa ca nu am termen de comparatie si a cam trecut si ceva timp de la vremurile alea. Tocmai de aceea, vreau sa readuc la viata un fel de mancare simplu, cu ingrediente locale si de sezon:  afumatura (exact cand ii era vremea) si prunele uscate obtinute lent si sigur din gradina proprie si apoi in rola casei vreme de o toamna intreaga.

Mancarea asta nu avea nimic sofisticat si complicat dar era a naibii de gustoasa, de parca ar exista mancarea cu afumatura sa nu fie gustoasa.

Ca sa dau o nota mai colorata dar si diversificata de gust, am adus in prim plan si dovleacul copt  impreuna cu vinul rosu, ca tot sunt de prin partile locului, ca sa zic asa.

Preparare pas cu pas afumatura cu prune uscate

Ingrediente 4 persoane:

  • 10 coaste afumate (2-3 coaste /persoana)
  • 20 prune afumate (4-5 prune/persoana)
  • 1 ceapa rosie
  • 200 ml vin rosu
  • 200 ml zeama in care au fiert coastele
  • 1 lingura zahar muscovado
  • 1 lingura amidon (faina) optional
  • 20ml ulei
  • 1/2 baton scortisoara
  • sare, piper

Ingrediente piure dovleac:

  • 500g dovleac curatat
  • 50 g unt
  • fulgi chili
  • sare

Décor:

  • oregano proaspat

Mod de preparare:

Coastele se trec prin jet de apa fierbinte si apoi se pun la fiert in apa rece, la foc mic. Se adauga 1/2 baton de scortisoara si putina sare,  doar daca este nevoie. De regula afumaturile sunt suficient de sarate astfel incat nu mai necesita sare. Acestea se fierb bine astfel incat carnea sa se desprinda cu usurinta.

afumatura-cu-prune-uscate2

Prunele uscate, preferabil fara samburi, dar din cele mari si carnoase se fierb cateva minute in apa deja clocotita.

Concomitent trebuie sa ne ocupam de sos si de piure-ul de dovleac.

Dovleacul se pune la copt in cuptorul incalzit la 200 grade Celsius pana este usor rumenit deasupra.

afumatura-cu-prune-uscate4

Intr-o cratita se caleste foarte putin ceapa rosie tocata marunt . Se adauga zaharul muscovado si se amesteca continuu pana se topeste. Acestea se sting cu vinul rosu si putina zeama in care au fiert coastele. Sosul se amesteca usor si se lasa la foc mic pentru cel putin 5-7 minute. Pentru o ingrosare usoara se poate adauga 1 lingura de amidon dizolvat in putina apa rece. Se potriveste gustul adaugand sare si putin piper.

afumatura-de-prune-uscate

Peste sos se pun prunele deja fierte si se da un clocot.

Dovleacul copt se amesteca cu putin unt si fulgi de chili pentru o nota picanta .

Montarea preparatului:

Pe o farfurie intinsa se monteaza in partea centrala piure-ul de dovleac copt intr-o forma rotunda. De jur imprejur se aseaza cateva prune si sos.

Deasupra vin coastele bine fierte.

Afumatura cu prune uscate se decoreaza cu frunzulite de oregano proaspat si se serveste calda. Recomand si un demisec rosu alaturi.

afumatura-cu-prune-uscate6

Asadar  asta e reteta mea putin reinventata si mai mult povestita .

Sa aveti pofta si interes pentru gastronomia locala !

  1. blank
    Floricica dansatoarea says:

    Invatati-va sa scrieti si sa vorbiti romaneste. Initial se spune ca dovleacul se coace in cuptor, dupa care se condimenteaza….iar cand totul este gata „Pe o farfurie intinsa se monteaza in partea centrala piure-ul de dovleac copt intr-o forma rotunda”, mai pe romaneste, se mai baga o data la cuptor ptr a se inchega in forma rotunda, sau cum puiii mei?!

    1. blank
      Dana says:

      Ar fi dragut ca dvs. sa vorbiti decent, ca eu scriu si vorbesc romaneste. Daca va este greu sa intelegeti, nu este problema mea.
      Dovleacul se coace, apoi se condimenteaza si se amesteca cu putin unt, dupa cum scrie si in reteta. La montaj se foloseste o forma rotunda, speciala pentru montaj. Nu este o forma de copt si nu are pentru ce sa se inchege in cuptor.Este un piure ce astfel montat isi va pastra forma rotunda.
      Floricico, sper ca ai inteles.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *