Uneori nu avem nevoie de ocazii speciale pentru a aduna familia la un loc. Poate doar faptul ca existam, ca suntem bine, ca suntem impreuna merita sarbatorit.

Tortul asta cam asa s-a nascut, din bucuria de a sta la masa impreuna.

Sunt mai multe etape, dar asta nu inseamna ca e un tort complicat. Avem nevoie de putina atentie si organizare. Rezultatul va fi pe masura asteptarilor.

Blatul usor umed (moist cake) cu crema ganache de ciocolata si mascarpone de zmeura ar putea inveseli ziua oricui.

Ce ingrediente avem nevoie:

Ingrediente blat (4 foi cu diametrul de 18cm)

  • 2 oua mari
  • 200ml lapte batut
  • 150ml ulei
  • 150g zahar
  • 300g faina
  • 50g cacao
  • 2 lingurite bicarbonat
  • 170ml apa fierbinte
  • sare

Ingrediente crema ganache

  • 600ml smantana pentru frisca (peste 30% grasime)
  • 300g ciocolata cu continut ridicat de cacao (peste 50%)

Ingrediente crema mascarpone cu zmeura

  • 200g mascarpone
  • 300g zmeura (pastram si pentru decorat)

     + 200ml suc natural de rodii (puteti folosi si altceva)

Preparare pas cu pas a unui tort cu crema ganache :

Mod de preparare:

Prima data coacem blaturile si asta e foarte simplu. Eu mi-am dorit un tort inalt asa ca blaturile vor fi in numar de patru.

Pornim cuptorul la 175 grade Celsius.

Ingredientele uscate, adica: faina, zaharul, cacaoa , bicarbonatul si sarea se amesteca impreuna. La fel procedam si cu ingredientele lichide. Ouale se bat usor cu un tel, se adauga uleiul cate putin, laptele batut si apoi apa fierbinte.

Amestecam ingredientele lichide cu cele solide. Va iesi o compozitie usor lichida pe care o impartim in patru parti egale.

Pentru acest tort cu crema ganache am folosit o tava cu diametrul de 18cm. De fapt am doua astfel de tavi si au intrat cate  doua in cuptor, de doua ori.

Aceste blaturi au o consistenta moale, usor umeda.

 

 

In paralel facem crema ganache. Asta inseamna ca folosim o proportie de 1:2 la ingrediente. Adica la orice cantitate de frisca folosita jumatate din aceasta cantitate va fi ciocolata.

In cazul nostru este este vorba de 600ml smantana pentru frisca si 300g ciocolata. Infierbantam smantana (nu o fierbem) si apoi adaugam ciocolata cu continut ridicat de cacao rupta bucatele. Luam vasul de pe foc si amestecam cu un tel pana la topirea completa a ciocolatei.

Cand compozitia s-a racorit se introduce vasul la frigider pentru cateva ore. Atunci cand este perfect rece si intarita ganache-ul se mixeaza cateva minute pana devine aerat.

Pentru crema de mascarpone procedura este foarte simpla. Mascarponele se amesteca cu zmeura . Daca zmeura este din cea congelata atunci trebuie scursa bine. In caz ca vi se pare ca aceasta compozitie este prea moale, puteti adauga jumatate de plic de intaritor de frisca.

Asamblare:

Pentru asamblare avem nevoie de 2 posuri. In unul punem crema ganache si in altul crema de mascarpone. Folosim un dui rotund. In caz ca nu avem pos-uri si dui-uri folosim o punga . Ideale sunt cele din Ikea pentru ca sunt mai dure si nu se rup cu usurinta.

Pentru insiropare am folosit un suc natural de rodii. Cu o pensula am insiropat usor blaturile.

Pe un platou punem o foaie, apoi primul strat de ganache sub forma de mici cuiburi. La fel de bine puteti pune un strat simplu cu o spatula de patiserie.

 

 

Se adauga alta foaie si se pune crema de mascarpone cu zmeura. Aceasta sparge cumva dulceata ciocolatei si aduce o nota fresh tortului.

 

 

Urmeaza cealalta foaie, crema ganache, alta foaie si decorul extern .

Nu uitati sa decorati cu boabe de zmeura.

Inainte de servire tortul cu crema ganache se lasa la rece cateva ore. Se feliaza cu un cutit mare bine ascutit. Felia este generoasa si arata foarte bine in sectiune.

Pe blog am si o reteta de rulada cu crema ganache.

 

 

Sa aveti spor la prajiturit!

 

CategoriesFără categorie
blank
Dana Burlacu

Eu sunt Dana Burlacu, posesoarea Prajiturici si altele, ambassador Romania la Food Revolution Community, iubitoare de prajiturici si de mancare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *