Se apropie Sarbatorile de Paste si ca in fiecare an incerc sa vin cu retete noi si de folos pentru aceasta perioada.

Pasca face parte din traditia poporului roman iar prezenta ei pe masa de Sarbatori este nelipsita. Initial pasca era un colac simplu cu umplutura de branza si impletituri in forma de cruce.

Cu timpul, pasca traditionala a suferit diferite modificari si s-a “modernizat” odata cu cresterea calitatii vietii. Aluatul de pasca s-a transformat intr-un aluat de cozonac, a aparut pasca cu smantana (ceva mai usoara) sau pasca cu ciocolata.

De multe ori, mai ales cei ce locuiesc in strainatate se plang si duc dorul branzei proaspete de vaci . Noi suntem niste norocosi la acest capitol. Pietele sunt pline iar magazinele de asemenea. In drumul meu la Selgros am gasit si branza de vaci proaspata. Raionul de produse  lactate se face remarcat prin abundenta produselor, de la cele traditionale romanesti pana la cele straine. Eu, ca un mare consumator de branzeturi , m-am declarat multumita.

 

 

Sarbatorile sunt si bucuria copiilor. Ei sunt rasfatati cu tot felul de bunataturi speciale.

De data asta m-am gandit ca niste pascute ar fi potrivite atat pentru copii, dar si pentru cei mari. O pascuta poate fi oferita in dar, poate fi data de pomana conform traditiei ortodoxe sau poate fi deliciul mesei in familie.

Ingrediente blat 8 bucati:

  • 400g faina tip 000
  • 25g drojdie proaspata
  • 50g zahar
  • 2 galbenusuri
  • 300ml lapte
  • 50 unt topit (sau ulei)
  • putina sare

Ingrediente umplutura branza:

  • 300g branza de vaci
  • 75g zahar
  • 1 lingurita extract natural de vanilie
  • 2 oua
  • 1 lingura gris
  • 50g stafide
  • + 1 ou pentru uns

 

 

Mod de preparare:

Faina se cerne si se adauga sarea.

Drojdia se dizolva cu putin lapte caldut.

Laptele se amesteca cu zaharul si se pune la foc mic, atat cat sa se incalzeasca. Se amesteca mereu pentru buna dizolvare a zaharului.

Se toarna drojdia dizolvata peste faina, cele doua galbenusuri si laptele cate putin. Amestecam usor si formam aluatul. Acesta se framanta cateva minute, apoi se adauga cate putin untul topit sau uleiul.

Aluatul pentru pascute se framanta 10-15 min, se acopera cu un prosop de bumbac si se lasa la dospit pentru 45 de minute.

 

 

In timpul asta pregatim umplutura de branza. Branza se amesteca cu zaharul, ouale, extractul de vanilie si grisul.

Cand aluatul a crescut suficient il intindem pe un blat de lucru. Eu folosesc o folie de silicon si este foarte practica.

Blatul de lucru se unge cu putin ulei, la fel si sucitorul. Aluatul se intinde asfel incat sa aiba o grosime de cca. 1 cm. Se decupeaza cu o forma rotunda (se poate folosi si o cana cu o gura mai larga).

 

 

Din aluatul acesta mie mi-au iesit 8 bucati de pascute. Din restul aluatului se fac impletituri ce vor veni pe margine. Acestea se fac prin rularea pe lungime a aluatului. Din doua bucati rulate facem o impletitura.

Impletitura se aseaza imprejurul  formei decupate si se apasa usor. In mijloc se pune cate 1-2 linguri de umplutura, se decoreaza cu stafide si se mai lasa la crescut cel putin 15 minute.

Ele se ung cu ou batut si se trimit direct in cuptorul preincalzit la 180 grade Celsius. Pascutele se coc cca. 45 de minute. Daca observati ca acestea se rumenesc prea repede puteti pune deasupra o hartie de copt.

 

 

Cand sunt coapte  se pun pe un gratar sau pe un fund de lemn si se lasa la racorit.

Pascutele sunt frumoase, super bune si cu o proportie buna blat/umplutura. Daca aveti rabdare le puteti face chiar mai mici.

Gustul lor minunat si forma jucausa sper sa va inspire si sa va aduca bucurie de Paste!

 


[penci_recipe]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *