T

Tarta cu sparanghel

 

Tarta cu sparanghel este reteta noua de saptamana asta. O tarta sarata este mereu binevenita pe masa. Acest gen de preparat merge de minune si cu alte legume: dovlecei, spanac, broccoli sau orice va trece prin cap.
Este sezon de sparanghel si e pacat sa nu ne bucuram de el. Chiar daca multa lume nu s-a prea familiarizat cu el, eu zic sa-i acordati o sansa.

Specialistii spun ca este leguma numarul 1 in procesul de detoxifiere si are numeroase proprietati miraculoase. Atat timp cat este proaspat are un gust placut si poate fi gatit in multe combinatii. De la variante simple de gatire (cu sos olandez, salate, supe)se poate ajunge  pana la garnituri mai complexe si sofisticate.

 

 

Tarta sarata cu sparanghel se face rapid si este delicioasa.

Ingrediente blat tarta:

  • 100g unt rece
  • 1 ou
  • 150g faina
  • 1/2 lingurita sare
  • putin chimen macinat (doar daca va place)

Ingrediente umplutura:

  • 15 fire sparanghel
  • 100g branza de vaci
  • 50g branza telemea de oi
  • 50g gorgonzola
  • 100g smantana
  • 2 oua
  • 1/2 lingurita fulgi chili (optional)

Mod de preparare:
Prima dat pregatim aluatul de tarta.
Untul rece taiat bucatele se amesteca cu oul, faina, sare si chimenul. Amestecul se face rapid cu mana sau cu ajutorul unui robot de bucatarie. Aluatul se da la rece pentru cca. 30 de minute.

In timpul asta pregatim umplutura.
Toate tipurile de branza se amesteca cu ouale, smantana si putin chili, asta daca va place sa mancati picant. In umplutura nu am pus sare deoarece  gorgonzola si telemeaua au dat nota sarata.

 

 

Aprindem cuptorul la 190 grade Celsius.

Aluatul se intinde cu sucitorul pe un blat de lucru.  Acesta se pune intr-o tava de tarta, preferabil cu fund detasabil. Eu am folosit una dreptunghiulara cu dimensiuni de 35/10 cm.
Aluatul se inteapa cu o furculita si apoi se adauga umplutura. Peste umplutura se aseaza firele de sparanghel. Am folosit doar jumatati de sparanghel, dar sa stiti ca restul nu le-am aruncat ci le-am folosit la o supa.

 


Tarta cu sparanghel se da la copt pentru cca.30-35 de minute. Ea trebuie sa fie usor rumenita deasupra iar umplutura sa fie inchegata.

Tarta se lasa la racorit in tava . Abia dupa aia se scoate usor din tava si se portioneaza.
Tarta cu sparanghel se serveste calduta sau rece, la cina sau la gustare…sau chiar la pachetel. Are un gust bun, usor sarat, usor picant si aromat. Merge de minune langa un vin rosu.

 

 

Sa aveti pofta si spor!
[penci_recipe]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *