Ca de fiecare data, Electrolux ne ademeneste la concursuri cu iz prietenesc si talent culinar. Cum cineva imi vorbise de o reteta a bunicii lui, o reteta de placinta makedoneasca care nu-mi dadea pace, mi-am spus ca aceasta e !

Nu am legaturi stranse cu Dobrogea sau cu makedonii , dar ingredientele folosite azi au tesut un inceput de prietenie intre noi. Reteta am primit-o mai mult ca pe o poveste misterioasa si nicidecum ceva cu gramaje concrete. De cum am auzit asocierea branza de capra si smochine am stiut ca aceasta placinta are ceva deosebit.

Preparare pas cu pas-placinta makedoneasca

     Ingredientele folosite:

     Aluat

–         500g faina alba cernuta

–         250 -300ml lapte

–         1 lingura zahar

–         20g drojdie

–         3 linguri ulei

–         sare

Umplutura

–         ­­400g branza de burduf

–         350 g branza telemea de capra

–         10 smochine

–         6 oua

–         1 praf de scortisoara

Sirop :

–         5-6 linguri generoase de miere lichida

–         4-5 linguri migdale macinate

–         2 linguri de apa calda

Mod de preparare:

Din faina , drojdia dizolvata cu un pic de lapte cald, lapte ( la makedoni apa era  pretioasa pentru ca lipsea adeseori si de aceea aluatul se face cu lapte) ulei  facem un aluat pe care il lasam la odihnit.

In timpul asta pregatim umplutura. Branza de ambele feluri se amesteca cu smochinele taiate marunt si ouale batute bine. Ca sa invaluim placinta in mister adaugam o ploie de scortisoara.

Pregatim frumusel o tava si o tapetam cu hartie de copt. Aprindem cuptorul la 180 de grade si trecem la intins foile. Din aluatul nostru vom face trei parti egale pe care le vom intinde cu un sucitor obtinand trei foi subtiri.

Punem prima foaie, jumatate din umplutura, a doua foaie, cealalta jumatate de umplutura iar la final ultima foaie de placinta pe care o vom intepa cu o furculita, asa ca sa-i dam prilej placintei sa respire in voie. Dam placinta la cuptor pentru 45 de minute.

Cand este usor rumenita adaugam siropul de miere si  migdale. O mai lasam vreo cinci minute in cuptorul deja inchis dar cald. Se taie calda si se serveste cu drag.

Asocierea de branza, smochine, miere, migdale dau o nota eleganta dar si prieteneasca in acelasi timp. A fost o nebunie!!!

Multumesc domnului profesor Branzea pentru reteta.

CategoriesCopturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *