Legumele de toamna inseamna o simfonie de gusturi si arome si ele se regasesc si in zacusca de vinete. Cand le vezi asa frumoase, de culori si marimi diferite parca nu te poti opri sa nu te joci cu ele. Joaca de toamna inseamna si zacusca.
Mai exista case in Romania fara zacusca? A mea nu cu siguranta.

Pentru ca mie imi place sa simt textura legumelor zacusca mea e poate ceva mai grosiera. Daca va place genul de zacusca in care toate ingredientele sunt uniforme folositi-va de un bleder sau un robot de bucatarie.

Aceasta portie nu este una mare, sa zicem ca e o portie pentru pofta de peste iarna, adica mi-au iesit 10 borcane de 400ml.

zacusca de vinete

Preparare pas cu pas zacusca de vinete

Ingrediente:

–         2 kg vinete

–         2 kg de ardei capia sau gogosari

–         1 kg morcov

–         1kg ceapa

–         500ml bulion sau suc de rosii

–         500ml ulei

–         Sare si piper dupa gust

   Mod de preparare:

zacusca de vinete

Prima  data coacem vinetele si ardeii capia. Vinetele se curata si se lasa la scurs cel putin o ora. Ardeii copti fierbinti ii punem intr-o oala cu capac si presaram sare peste ei . Ii vom lasa asa vreo jumatate de ora dupa care se vor curata cu usurinta.

Ceapa se curata si se taie cubulete, iar morcovii  curatati se dau pe razatoare.

Intr-o oala mare de tuci sau una de inox cu fund dublu se pune uleiul la incins, adaugand pe rand ceapa si apoi morcovii rasi. Acestea se amesteca din cand in cand pana se inmoaie.

Ulterior vom pune vinetele tocate marunt (pe fund de lemn cu tocator de lemn) si ardeii curatati de coaja, seminte si tocati cubulete cu cutitul. V-am zis ca puteti folosi si robotul pentru uniformizare.

De acum stati pe langa zacusca si tot amestecati, musai cu o lingura de lemn. Cel mai bine sa lasati totul la foc mic, sa se faca zacusca in tihna, sa se intrepatrunda ingredientele si mirosul innebunitor sa-si faca loc prin toata casa.

zacusca de vinete

Nu uitati sa puneti sare si piper dupa cum va place, cate putin ca sa nu dati gres. Adaugati bulionul si tot amestecati.

Toata compozitia asta nu va fi foarte lichida de aceea aveti grija sa nu se prinda de fund. Eu fierb cam o ora la foc mic.

Intre timp borcanele spalate si uscate se pun in cuptor la sterilizat pentru 20 de minute la 130 grade. Compozitia fierbinte se pune in borcane, se infileteaza bine si se lasa in cuptor la 100grade pentru 30 de min. Apoi inchideti cuptorul si lasati borcanele acolo pana a doua zi.

zacusca de vinete

Zacusca-i buna de dus la camara , bineinteles dupa ce dichisiti borcanele si le etichetati.

Spor la treaba!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *