P

Poale-n brau ( Branzoaice)

poale-n brau

Nu se poate sa traiesti in Moldova si sa nu te fi bucurat in copilarie, si nu numai, de celebrele poale-n brau sau branzoaice.  Aceste placinte simple si demne pot infrunta cu fruntea sus orice desert cu blazon. Nu mai vorbesc aici de miresmele ce se imprastie prin casa, de bucuria celor ce le mananca si de recunostinta lor.

Preparare pas cu pas poale-n brau

Ingrediente aluat:

  •        500g faina
  •        150g zahar
  •       200g lapte
  •        1 ou intreg +1 galbenus
  •      100g unt topit (sau alta grasime)
  •        25g drojdie 
  •      1/2  lingurita sare

Ingrediente umplutura:

  •      350g branza de vaci (bine scursa)
  •      100 g zahar
  •        coaja rasa de lamaie sau  portocale
  •      vanilie (extract sau din pastaie, daca nu aveti folositi zahar vanilat)
  •        2 oua
  •    1-2 linguri de gris (optional, daca branza este mai moale)
  •      + 1 ou pt. uns

Mod de preparare:

Prima data cernem faina de 2 ori si adaugam sarea. Apoi pregatim maiaua, adica amestecam drojdia cu 2-3 linguri de apa, 1 lingura zahar si 2 linguri de faina. Aceasta o punem intr-un loc caldut pt.15 minute. Ea va creste si va face bulbuci!

maia

Maiaua o turnam peste faina, adaugam ouale si laptele caldut in care a fost dizolvat zaharul. Amestecam bine si framantam vreo 10 minute.  Ne mai ramane de adaugat untul topit, putin cate putin . Mai framantam vreo 10-15 minute si chiar mai mult daca va tin bratele.

Aluatul se presara cu putina faina, se acopera cu un servet si se lasa la crescut intr-un loc caldut pentru cca 1ora.

Intre timp pregatim umplutura: branza se amesteca cu ouale batute bine in prealabil, zaharul, razatura si vanilie. Daca branza este apoasa punem si putin gris.

Cand este gata pe o planseta de lemn presarata cu faina intindem aluatul intr-o foaie  cam  jumatatea din grosimea unui deget (asta e exprimarea maestrului Radu Anton Roman) . Taiem foaia in patrate maricele. Mie mi-au iesit 14 bucati.

Pe fiecare patrat punem cate o lingura plina de umplutura si apoi lipim varfurile opuse.(adica ridicam poalele in brau)

poale-n brau

Placintele se ung cu ou si se dau la cuptor preincalzit la 180 de grade pentru 35-40 de minute. Cand sunt coapte se scot din din cuptor si se lasa la racorit!

poale-n brau

Asta e cea mai grea parte…sa astepti sa se racoreasca, in casa miresmele te-au invaluit si salivezi. 

Daca vrei, le pudrezi cu zahar vanilat si…pofta buna!

poale-n brau

Spor la prajiturit!

  1. blank
    Lony Tzapu says:

    Familia mea se trage din Piatra Neamt, Moldova.Placintutele astea sint exact cum tin eu minte ca copil.Multumesc frumos in advans.O sa le fac curind!

  2. blank
    Bucovina istorică says:

    In Bucovina NU se numesc nici poale in brâu nici branzoaice. Poate in unele meniuri de restaurante sau unii oameni din orașe care au primit un aflux de oameni din Vechiul Regat le numesc așa. Dar in satele bucovinene se numesc doar PLĂCINTE. Și nici nu se lasă branza la vedere ci se acoperă cu aluat.

    1. blank
      Dana says:

      Nu prea am inteles nemultumirea dvs. Eu am copilarit in Bucovina si in locul copilariei mele li se spunea branzoaice. Cred totusi ca asta nu are nici o importanta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *