De multe ori in perioada postului facem deserturi simple, exact asa cum sunt aceste cornulete de post cu bors. In Bucovina ele sunt foarte cunoscute, probabil si in alte zone ale tarii.
Reteta e foarte simpla si recunosc ca am facut-o pentru prima data. Asta nu inseamna ca nu am mancat pana acum.
Cornuletele de post cu bors sunt atat de fragede ca nu-mi vine sa cred. Pe scurt , totul se face rapid cu un minim de efort si un rezultat ….fraged si delicios.
Preparare pas cu pas- cornulete de post cu bors
Ingrediente pentru doua tavi
– 150ml ulei
– 100ml bors
– 25g drojdie
– 350-400g faina
– un praf sare
– 1lingura coaja de lamaie rasa, vanilie sau apa de trandafiri
– rahat sau magiun pt. umplutura
– zahar pudra pt. pudrat
Mod de preparare:
Amestecam uleiul cu borsul, praful de sare, mirodeniile si drojdia dizolvata cu un strop de apa calda. La sfarsit adaugam faina si obtinem un aluat un pic uleios si potrivit de tare.
Lasam aluatul la dospit cca. 30 de minute.
Aprindem cuptorul la 180 grade Celsius.
Pe o planseta de lemn presarata cu faina intindem aluatul si taiem triunghiuri nu foarte mari. La baza triunghiului punem umplutura si rulam formand cornuletul. Dimensiunea lor o puteti stabili dumneavoastra. Unii prefera cornuletele foarte mici, dar eu le fac putin mai mari.
Indiferent de dimensiune sunt convinsa ca se vor fi apreciate si mancate rapid.
Ele se pun in tavi acoperite cu hartie de copt si se coc in cuptorul preincalzit la 180grade Celsius, timp de 20-25min. Cornuletele trebuie sa fie usor rumenite, asa ca e bine sa le lasati pana se coc.
Cat sunt fierbinti se tavalesc bine in zahar pudra. Dupa racirea completa se pun in cutii metalice si se pastreaza fara probleme 1-2 saptamani.
Spor la prajiturit cornulete de post cu bors.!
De nerefuzat bunaciunile astea de cornulete!
Eu nu aveam in familie o reteta de post, asa ca o voi face pe a ta… mi-ai facut o pofta…
Ce poze faine ! Bunica mea facea ceva asemanator cand eram copii mmmm. ..
Cred ca au fost tare bune! Pup
Draga Dana arata splendid cornuletele!Eu as incerca dar nu am bors 🙁 .. ar putea fi inlocuit borsul cu altceva , vin alb de ex?
iti lasa apa in gura…o sa incerc sa le prepar doar ca imi lipseste BORSUL se poate inlocuicu altceva
Azi am incercat reteta , am folosit vin alb si au iesit foarte bune!
le-am facut de multe ori,sunt preferatele sotului meu,sunt buuuuune!cateodata eu pun si un pic de nuca macinata fin in aluat…f bun!
cred ca bune ar fi si facute cu indulcitor si ceva gem de prune fara zahar,faina integrala,si nu vor avea multe calorii.O sa incerc
Imi spuneti si mie va Rog frumos ce où ala bors ? Ceva supa sau concentrat ? Din ce se face si cum ?
Dar ce-s acelea taratze de grau stii? Daca stii, borsul este un macerat din aceste tarate. Eu fac asa: 1 kg. de tarate in care pun si 250 gr. malai, un borcan mare de 15 litri, pun in borcan taratele si malaiul si le inmoi cu apa calda. Le las de dimineata pana seara la soare sa se dospeasca, apoi dau in clocot apa, pun borcanul pe metal, il infasor intr-o fata de masa pentru a-l izola de posibile scurgeri de apa cand o torn si astfel sa nu mai am conductibilitate intre borcan si metal. Metalul ajuta ca borcanul sa reziste la apa clocotita. Dupa ceam umplut borcanul cu apa clocotita, pun putina drijdie de bere, cat o visina de mare nu maimult. In maxim trei zile pe timp de vara mai ales este acru. Mesteci zilnic in el cu o lingura de lemn ca sa nu spargi borcanul. Gusti si in mom. cand este gata va fi acru. Este foarte sanatos. Acreste ciorbele si fragezeste orice aluat in care este folosit.
Mariana multumim pentru descrierea completa.
In curand am sa postez si eu reteta mea de bors.
abia astept sa incerc reteta ta ,,,chiar ma gandeam sa fac niste cornulete in zilele ce urmeaza ….imi plac foarte mult si sunt si foarte usoare de facut
acum ma pregatesc sa le fac si eu mersi pt reteta
Dana, am facut si eu cornuletele si au fost tare bune. Multumesc pentru reteta! 🙂
Cu placere!
Andreea ma bucur ca ti-au placut.
cu ce pot inlocui borsul ca aici(FRANTA)unde sint eu nu se cunoaste-merci pentru raspuns
Cred ca un pahar de vin alb ar fi un bun inlocuitor!
Sunt delicioase,cele mai grozave cornulete! Usor si rapid de facut,nu are ce sa nu iasa.Multumim pt reteta!!!!!!!!!Va pupicesc!
Ma bucur sa va fiu de folos. Sigur va vor placea!
Foarte bune! Multumim pentru reteta!!!!
Cu mult drag Daniela!
Te mai astept si la alte retete.
Foarte,foarte bune,excelenta reteta!eu am facut niste rulouri umplute, le.am tait crude in tava ,si saratele merge f bn acest aluat.
Multumesc mult, Sofia!
DELICIOASE!! Acesta a fost verdictul. Le-am facut aseara pentru baietelul meu. Au fost apreciate maxim. Multumesc!!!
Multumesc si eu. Ma bucur mult ca v-au placut.
Va astept sa testati si alte retete.