Confit de rata sau confit de canard pare ceva sofisticat, dar nu e. E o mancare simpla, pregatita si gatita pe indelete adica lent. Este un fel de friptura ce se coace in propria grasime.
Cand m-am vazut cu ratoiul la usa am trecut la treaba. Toate operatiunile necesare : oparit, jumulit, curatat, parlit mi-au luat o multime de timp, dar mi-au demonstrat ca in copilarie nu am stat degeaba pe langa mama. Daca vreti sa sariti peste etapele astea cautati pulpe de rata in Selgros sau Metro sau rate intregi.
Ca sa ma apuc de confit am studiat un pic pe internet si am descoperit doua articole ce m-au ajutat, unul este al lui Radu , despre confit in general http://www.reteteleluiradu.ro/2012/12/20/pe-scurt-despre-confit/ si altul este al lui Crazy Mother Cooker: http://crazymothercooker.blogspot.ro/2011/02/confit-de-rata.html.
Ce am inteles eu este ca acest fel de mancare rezista luni bune ( pastrata acoperita cu grasime si in borcane inchise) si ca grasimea de rata este foarte sanatoasa, asemeni uleiului de masline. De gust nu mai vorbim….am redescoperit rata. Azi confit, ceva jumari…maine supa si apoi pieptul pe care il tin pentru 1 decembrie.
Eu am sa va descriu ce am facut eu cu doua pulpe de rata ca sa le transform in confit.
Preparare pas cu pas confit de rata delicios si fraged
Ingrediente:
– 2 pulpe de rata
– 1 lingura de sare de mare grunjoasa
– 1 crenguta de cimbru
– 1 foaie de dafin
– cateva boabe de piper
– 1 capatana de usturoi
– cateva cuisoare
– grasime de rata cat sa acopere pulpele ( cred ca vreo 400g)
Mod de preparare:
Pulpele de rata se spala bine, se sterg si se freaca bine cu sare si cimbru. Intre ele punem o frunza de dafin, le punem intr-un vas cu capac si le dam la frigider pentru cel putin 24 de ore.
Inainte de a le gati spalam iarasi pulpele, le stergem bine si le asezam intr-un vas de yena sau tuci. Luam o capatana de usturoi, taiem un capacel si infingem cateva cuisoare (dau o aroma…mmm!). Adaugam deci usturoiul cu cuisoare, piperul si grasimea de rata.
Mie nu mi-a ajuns grasimea asa incat sa acopere perfect pulpele dar au iesit foarte bine. Din cand in cand am mai deschis cuptorul si am mai pus cu lingura grasime peste partile descoperite. Grasimea pe care am folosit-o provine din topirea diferitelor parti ale ratoiului.
Vasul acoperit il dam la cuptor pentru 4-6 ore la 140-150 de grade Celsius in cuptorul neincalzit. Carnea se va inmuia si fragezi foarte tare…efectiv se topeste in gura.
Atunci cand doriti sa serviti, rumeniti pulpa intr-o tigaie pentru un aspect crocant.
Noi am servit acest confit cu salata de spanac (cu ulei de masline,sare si zeama de lamaie) si morcovi (usor blansati si trasi la tigaie in unt).
Bon appetit!
Pentru mine, confit canard-ul este o emblema a Frantei si este incarcat de amintiri de doua ori: o data, pentru ca imi aminteste de timpul petrecut acolo, a doua oara, pentru ca este unul dintre primele preparate (daca nu chiar primul…) pe care le-am incercat la Bistro, pe vremea cand nu aveam habar despre bucatarie. Pentru mine, canardul confit este o bucurie. Ma bucur din suflet ca a fost si pentru tine si familia ta!
Arata super Delicios!!!
Arata foarte apetisant !Imi plac descrierile tale. Sper sa incerc si reteta de confit curand cand voi cumpara rata aici:)!Numai bine si spor la prajiturit! pupici de la noi..
Ce farfurie frumoasă și colorată și sănătoasă 😉 !
La tine in farfurie arata trasnet. Dar urasc rata facuta in orice fel.Ultima data am dat si foc la bucatarie din cauza ei.Deci…un NU ratei!Pupici!
a iesit super, si cred ca merita sa stai sa jumulesti o rata, asta pentru cine stie si a vazut si are rabdare, dar se merita, pentru ca alta e senzatia cand stii ca tu ai pregatit tot de la cap la coada, felicitari pentru reteta si efort 😉