cnegne2

Azi va povestesc despre cnegne.

Copilaria fiecaruia dintre noi este ca un geamantan din care tot scoatem tot felul de amintiri, gusturi, stari , sentimente. Din geamantanul meu scot azi cnegnele, acestea facand parte din categoria: bunatati de Bucovina.

Cnegnele au la baza un aluat pe baza de cartofi, asemanatoare gombotilor(galustelor cu prune), numai ca ele nu au umplutura.  Cand eram copil, de cate ori ne ramaneau cartofi de pe o zi pe alta mama ne facea cnegne!

Aici mi-am permis sa adaug si scortisoara aceasta neregasindu-se in reteta traditionala. Bunica facea aceste cnegne cu mac dar si varianta sarata , tavalindu-le prin ceapa prajita.

Ingrediente :

–         400g cartofi fierti

–         250g faina de grau

–         2 oua

–         1 varf sare

–         250 g pesmet

–          2-3 linguri de ulei (sau unt)

–         1 lingura scortisoara

–         3-4 linguri de zahar tos

Mod de preparare:

Cartofii fierti si raciti se amesteca cu ouale, sarea si faina obtinand un aluat molicel. Asa trebuie sa fie aluatul, deci nu mai adaugati faina caci altfel cnegnele vor iesi prea tari.

Din aluat facem un sul si taiem bucatele de circa 2cm. grosime .

Intr-o oala mare punem 3l de apa la fiert (cu un strop de sare).  Cand incepe apa sa fiarba punem usor cnegnele si apoi le amestecam incet.  Se fierb la foc mediu cam 15- 20 de minute.

Pesmetul se rumeneste in ulei sau unt intr-o tigaie, pana capata o culoare usor maronie( atentie sa nu-l ardeti). Dupa ce inchidem focul adaugam scortisoara si zaharul.

Cnegnele se scot din apa cu o paleta si asa fierbinti se dau prin pesmetul aromat.  Se servesc calde ca desert. Noi le mancam si la cina.

Pentru un plus de savoare, am adaugat la servire putin sirop de trandafiri.

Acest desert simplu este minunat si plin de savoare, savoarea unei copilarii lipsite de griji.

Pofta buna!

  1. blank
    Margot says:

    Pentru mine, confit canard-ul este o emblema a Frantei si este incarcat de amintiri de doua ori: o data, pentru ca imi aminteste de timpul petrecut acolo, a doua oara, pentru ca este unul dintre primele preparate (daca nu chiar primul…) pe care le-am incercat la Bistro, pe vremea cand nu aveam habar despre bucatarie. Pentru mine, canardul confit este o bucurie. Ma bucur din suflet ca a fost si pentru tine si familia ta!

  2. blank
    Carmen says:

    Arata foarte apetisant !Imi plac descrierile tale. Sper sa incerc si reteta de confit curand cand voi cumpara rata aici:)!Numai bine si spor la prajiturit! pupici de la noi..

  3. blank
    Aurica says:

    a iesit super, si cred ca merita sa stai sa jumulesti o rata, asta pentru cine stie si a vazut si are rabdare, dar se merita, pentru ca alta e senzatia cand stii ca tu ai pregatit tot de la cap la coada, felicitari pentru reteta si efort 😉

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *