sfintisori1

Pe data de 9martie se praznuiesc cei 40 de sfinti sau mucenici. Atunci se fac, se dau de pomana si se mananca sfintisori, acei colacei in forma de opt, insiropati si garnisiti cu nuca macinata.

Pentru ca suntem in Postul Pastelui am folosit doar ingrediente de post.

Ingrediente aluat:

–         700g faina

–         350 ml apa

–         100g zahar

–         50 ml ulei

–         40g drojdie

–         1 lingurita coaja rasa de portocala

–         sare

Ingrediente sirop:

–         4 linguri de apa

–         2 linguri de zahar

–         3 linguri de miere

–         1 zahar vanilat

–         1 cana nuca macinata

Mod de preparare:

Aluatul  este unul foarte simplu.

Apa se incalzeste putin si se adauga zaharul pentru a se topi.

Faina cernuta impreuna cu sarea se amesteca cu drojdia dizolvata in putina apa calda ,apa cu zaharul si coaja de portocale. Se framanta cateva minute, dupa care se adauga  uleiul cate putin .

Aluatul de sfintisori se framanta vreo 10-15 minute, apoi se da la odihna pentru cel putin 1 ora. Nu uitati sa acoperiti vasul cu un servet curat si sa-l lasati  la crescut intr-un loc unde e mai cald.

Acest aluat se imparte in 12 bucati si se modeleaza sfintisorii in forma de opturi.  Ei se aseaza intr-o tava tapetata cu hartie si se coc timp de 40 de minute la 180 de grade Celsius.

sfintisori

Siropul :

Apa , zaharul si zaharul vanilat se pun la foc si se dau 1-2 clocote. Se ia vasul de pe foc si se adauga mierea de albine omogenizandu-se.

Cand sunt gata se scot din cuptor si se insiropeaza ( eu ii dau de doua ori cu o pensula) cu siropul cald . Deasupra se presara din belsug nuca macinata.

sfintisori2

Sfintisorii se lasa putin sa se inmoaie si racoreasca dupa care se servesc.

sfintisori4

Spor la treaba!

Si pentru ca perioada asta consumam mai multe legume  va invit sa aruncati un ochi si pe propunerile facute de Bonduelle : http://bonduelle.ro/4culori/recipe/duo-de-peste-afumat-piure-de-mazare-jeleu-picant-din-sfecla-pe-coulis-de-morcovi

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *