Cand am auzit prima data de topinambur aveam impresia ca e expresia unui joc amuzant sau a unui personaj de poveste, dar…topinamburul este ceva comestibil.
Numit “trufa canadiana” sau “nap porcesc” , topinamburul este o planta cu tuberculi , vrednic de atentie. Poate cea mai interesanta calitate a sa este prezenta inulinei, un carbohidrat bogat în fructoză, care îi da un gust dulceag.
Am gasit un articol foarte bine documentat despre topinambur, articol ce este menit sa dezlege toate misterele : http://ierburiuitate.wordpress.com/2013/11/24/topinambur-napul-porcesc/
Ingrediente:
– 350 g topinabur curatat
– 1 pastarnac mare
– 1 morcov
– 1 ceapa
– 2-3 linguri de ulei
– 1 lingurita de turmeric
– sare
– fulgi de chili
– 2 codite fragede de ceapa verde
Mod de preparare:
Topinamburul are forme neregulate si de aceea se pierde un pic cam mult la curatat. Se spala bine , se curate si se taie in rondele.
Intr-o oala se pun 2 l de apa la fiert cu un pic de sare. Cand apa da in clocot se adauga topinamburul si restul radacinoaselor.
Ceapa se caleste usor in ulei si se adauga la legumele ce fierb.
Totul se fierbe cca. 30 de minute dupa care se mixeaza, se adauga turmericul pentru putina culoare si se potriveste de sare.
Din cateva bucati de topinambur se fac cipsuri. Acestea se taie in felii subtiri ce se vor praji in ulei incins sau in cuptor.
Supa crema se decoreaza cu cipsuri, putina ceapa verde taiata foarte marunt si un strop de fulgi de chili. Am adaugat putin chili deoarece topinamburul are un gust dulceag si avea nevoie de un suav gust picant.
In concluzie : sunt foarte incantata de descoperirea topinamburului, de gustul lui si de proprietatile prea putin cunoscute ale acestuia.
Pentru perioada de post recomand si supa crema de usturoi.
Sa aveti pofta!
Nu am mancat niciodata topinambur, sunt chiar curioasa ce gust are. O supica dintr-asta as incerca si eu. Pupici
si mie imi place mult. dar il mananc rar, din motive de … flatulenta 😛 n-am mai pomenit asa ceva nici dupa fasole. :))))) e funny, dar neplacut