Acest tort de bezea a aparut pe pincipul nimic nu se arunca. Adica , albusurile ce mi-au ramas de la cozonc si asteptau cuminti in congelator au aterizat exact in bolul de inox al Kitchen Assistent-ului meu.
Cu ocazia asta am si testat cum se descurca noul meu asistent. Se descurca bine, pe cuvant! Eu ma invart pe langa el, pregatesc tava, dau drumul la cuptor iar el mixeaza meticulos .
Bezeaua a iesit perfecta si…dulce. Ca sa aduc o nota acrisoara am ales sa folosesc o crema lemon curd si niste capsune proaspete.
Ingrediente foi bezea:
– 4 albusuri
– 250 g zahar
– 1 lingurita zeama de lamaie
Ingrediente lemon curd:
– 4 oua
– 150 g zahar
– 75 ml zeama de lamaie
– coaja rasa de la 2 lamai
– 75 g unt
– 3 foi gelatina
– 1 praf sare
Alte:
– 300g capsune
– 200g frisca usor indulcita
– 1/2 lingurita coaja de lime
Mod de preparare:
Foi bezea:
Albusurile (la temperatura camerei) si fara urma de galbenus se bat intr-un vas perfect uscat si degresat cu zeama de lamaie. La inceput se mixeaza la o viteza mica , apoi ceva mai mare. Zaharul se adauga cate putin . Compozitia trebuie sa se tina de paletele mixerului sau tel. La sfarsit se adauga zeama de lamaie.
Dupa cum se vede si in imagini Kitchen Assistent a facut bezeaua ca la carte.
Din aceasta bezea se coc doua foi rotunde si cateva bezele mici pentru decor.
Reusita bezelelor sta in coacerea la o temperature joasa. Eu le-am copt in la 140 grade cam 10 min , iar apoi am micsorat temperatura la 120 grade si le-am mai lasat 40 min. Daca le lasati sa se raceasca in cuptor cu atat mai bine.
Lemon curd:
Ouale se bat bine cu zaharul, lamaia , coaja de lamaie si praful de sare. Acest amestec se pune la bain marie si se amesteca continuu pana se ingroasa. Operatiunea va dura vreo 13-16 minute. Cand crema s-a racorit adaugam untul la temperature camerei iar apoi foile de gelatina inmuiate ( foile de gelatina se pun intr-un castronel cu apa rece cateva minute). Cand s-au inmuiat se scurg in pumn bine de apa si se adauga la compozitia calda nu fierbinte).
Amestecam bine pana se omogenizeaza si dam crema la frigider. Cand crema este rece si bine legata putem asambla totul.
Capsunele se spala, se sterg bine in servete de hartie si se taie cubulete. Pastram cateva pentru décor.
Asamblare:
Cu grija luam o foaie de bezea si o asezam pe un platou neted. Peste foaie punem crema lemon curd si capsunele tocate. Deasupra asezam cealalta foaie de bezea.
Tortul il decoram cu moturi de frisca peste care aplicam bezele si capsune intregi.
Pentru ca acest tort de bezea sa fie perfect am adaugat putina coaja de lime. Gustul puternic si parfumat potenteaza toate aromele adunate laolata.
Asadar daca va raman albusuri nu le aruncati, le puteti congela si folosi atunci cand aveti timp (decongelarea se face la temperatura camerei).
Si daca tot vine anotimpul cald, cu bezea puteti face si o Pavlova la pahar!
Tortul de bezea a fost o reusita.
Spor la prajiturit!
Daca doriti si alte combinatii pentru tortul cu bezea puteti incerca asa:
http://enjoydessert.blogspot.ro/2012/12/tort-de-bezea-cu-mascarpone-si-cocos.html
M-ai omorat cu tortul asta! Saptamana trecuta am facut unul cu blat de pandispan si lemon curd dupa care am promis ca ma opresc si intru la dieta. Week-endul viitor cred ca fac reteta ta si o dau incolo de cura de slabire ca nu e buna la nimic :))
Eu nu sunt adepta dietelor. Cred ca masura e in toate, asa ca, o felie de tort nu cred ca face rau.
Combinatia asta e ravasitoare :)…nu uita de coaja de lime, ca e ca cireasa de pe tort.
Iuliana ma bucur ca ti-am starnit interesul .
Elegant, apetisant, savuros !
Merci Maria!
Cat de bun trebuie sa fie?!!
pupici
Chiar bun si chiar repet maine, pentru niste pofticiosi!