Deja stiti ca sunt intr-un proiect foarte frumos destinat bloggerilor culinari, proiect ce presupune calatoria noastra in jurul lumii si prepararea de retete specific. The Food Connection este intiativa fetelor de la Savori Urbane.
Daca luna trecuta am gatit retete germane luna asta calatorim, gatim si impartasim retete din tarile nordice iar gazda de luna asta este Teo si blogul ei: Teo’s Kitchen.
Desi mi-as fi dorit, nu am ajuns in nici o tara nordica , asa ca am apelat la ajutorul prietenilor ce locuiesc in zona. Maria locuieste in Norvegia si mi-a dat niste sugestii culinare.
La ce m-am oprit eu? Am ales Norvegia si am gatit niste fursecuri specifice de Craciun : bordstabelbakkels. Maria mi-a povestit ca in Norvegia exista retete care se fac doar de Craciun si nu se reiau in timpul anului. Una dintre acestea este reteta de fursecuri cu migdale si bezea.
Ingrediente aluat:
- 1 ou
- 1 lingura smantana
- 125g zahar
- 125g unt
- 270g faina
Ingrediente bezea:
- 3 albusuri
- 180g zahar pudra
- 180g migdale macinate
Mod de preparare:
Amestecam primele ingrediente: oul, smantana, zaharul, untul si faina si obtinem un aluat. Acesta il dam la frigider pentru cel putin 2 ore.
Albusurile se mixeaza cu zaharul pudra, acesta adaugandu-se cate putin. Cand bezeaua este gata se incorporeaza migdalele macinate.
Pregatim cuptorul sa fie incalzit la 180 de grade Celsius.
Aluatul se intinde intr-o foaie subtire ce se va taia in fasii dreptunghiulare (2/8cm). Fasiile de aluat se aseaza intr-o tava cu hartie de copt.
Cu un pos se distribuie bezeaua cu migdale pe centrul fasiei si in lungul acesteia.
Fursecurile de Craciun norvegiene se dau la cuptor pentru cca. 15 minute.
Trebuie sa recunosc ca la mine bezeaua s-a lasat un pic si nu si-a pastrat aspectul ferm pe care il vazusem in imaginea cu bordstabelbakkels.
Ce sa zic, fursecurile de Craciun m-au cucerit oricum, usor crocante si cu gust inconfundabil de migdale. Sunt foarte bune de luat la drum lung, excursii sau iarba verde si merg de minune cu lapte sau ceai. Ele se pastreaza foarte bine in cutii metalice inchise etans.
Spor la prajiturit!
nu vazusem pana acum asa ceva, dar clar arata de milioane! Si cum acum sunt intr-o faza de „disperare dupa ceva dulce”, fursecurile tale sunt numai bune! Multumesc!
Merci mult.
Chiar daca bezeaua aia trebuia sa stea mai teapana :)…sunt delicioase si te imbie mereu la rontait.
Foarte faina reteta! Glazura de bezea crocanta si aluatul fraged, cu unt sunt ambele pe gustul meu! 🙂
Eu cu siguranta am sa repet reteta!
Merita deranjul cum s-ar zice :).
Ce faine sunt! Cred ca se topesc in gura pur si simplu. Te pup!