tort de vara2

In iulie am doi sarbatoriti: mama si Horia. Imi plac atat de mult intalnirile de familie din iulie, mai ales ca ne intalnim cu totii dar si pentru ca e o atmosfera relaxanta. E vara, vacanta, avem fructe si legume din belsug si asta inseamna ca mesele vor fi gustoase si surprinzatoare.

Mama a implinit 81 de ani si ma bucur ca pot sa-i pregatesc cate un tort, la fel cum imi pregatea si ea atunci cand eram copil si era ziua mea. Mie imi este mai usor  pentru ca acum sunt alte vremuri, cu acces la ingrediente si combinatii.

Torturile noastre de vara contin multe fructe, dar vedeta an de an a cam fost zmeura. Anul asta, zmeura s-a regasit in tort dar alaturi de multe alte surori.

Sper ca vreti si reteta asa ca o descriu pentru ca prea bun a iesit tortul asta.

Ingrediente blat:

  • 6 oua
  • 180g zahar
  • 30g cacao
  • 180g faina
  • 1 lingurita praf de copt

Ingrediente crema:

  • 500g mascarpone (2 cutii)
  • 200g visine fara samburi
  • 100g ciocolata
  • sirop de coacaze pentru insiropat

Decor:

  • 200g frisca
  • 100g ciocolata
  • 50ml lapte
  • fructe de sezon: zmeura, visine, coacaze, agrise, afine etc.
  • frunze de menta

tort de vara1

Mod de preparare:

De multe ori fac tort doar cu doua foi si cu o umplutura mai generoasa, ceea ce am facut si acum.

Cele 6 oua le-am mixat bine cu zaharul (ca la orice pandispan) dupa care am adaugat cacaoa , parful de copt si faina cernute. Acestea se incorporeaza usor si treptat amestecandu-se cu o paleta de silicon sau o lingura mare.

Blatul se coace intr-o tava cu fund detasabil si imbracata in hartie, la o temperatura de 180 de grade intr-un cuptor incalzit in prealabil. Timpul de coacere este de 25-30 de minute.

El se lasa la racit si abia apoi se taie pe orizontala in doua foi.

Foile le vom insiropa cu un sirop de coacaze diluat cu apa. Eu am folosit coacaze pentru ca mi s-a parut ca se potriveste perfect in acest context. Daca nu aveti, puteti folosi orice sirop dar sa fie din gama celor usor acrisoare.

Topim 100g de ciocolata la bain marie si o amestecam cu mascarponele si visinele. Crema se aseaza intre cele 2 foi insiropate.

Tort de vara

 

Deasupra intindem frisca si ne ocupam de decor. Eu am pus o para in partea centrala, apoi am aranjat intr-un mod intercalat fructele culese din gradina: zmeura mai multa , visine, coacaze negre, agrise si frunzulite de menta. Toate astea le-am stropit din belsug cu ciocolata topita. La topirea ciocolatei adaugam putin lapte.

Dam tortul de vara la rece pentru cel putin 2 ore si apoi il servim cu bucurie.

tort de vara3

 

tort de vara4

La multi ani mama! Sa ne traiesti sanatoasa.

Sa aveti spor!

 

 

 

CategoriesTorturi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *