ketchup de casa

 

Ketchup-ul este adorat de multa lume, mai ales ca merge bine la pizza, omleta, sendvis, paste si…ce-o mai fi. Din pacate, atunci cand citim ingredientele pe o sticla de ketchup vedem ca rosiile sunt intr-o porportie sub 40 %, uneori chiar 10-12%. Atunci stai si te intrebi, ce naiba contine ceea ce mananci?

Ca sa stii ce mananci,  mai ales daca ai si putin timp, sau macar niste ajutoare poti sa-ti faci in casa niste ketchup , atat cat se te tina toata iarna si primavara.

Nu e nimic complicat doar ca sunt cateva etape pe care trebuie sa le respecti.

Reteta e cu inspiratie de la Violeta si am facut-o de mai multe ori pana acum. Sigur o sa va placa!

ketchup de casa5

 

Ingrediente:

  • 5kg rosii proaspete si carnoase
  • 2kg ardei kapia rosii sau gogosari
  • 5 ardei iuti (sau fulgi de chilli)
  • 1/2 kg ceapa
  • 8 catei de usturoi
  • 3-4 crengute de cimbru
  • 2-3 foi de dafin
  • 250g zahar
  • 200ml otet de vin
  • 1-2 linguri sare

Mod de preparare:

Rosiile spalate si taiate se trec prin masina de tocat rosii. Daca nu aveti masina puneti rosiile la robot apoi le treceti printr-o sita deasa.

Coacem ardeii, ii curatam de pielita , cotoare si seminte si ii pasam la robot sau cu un mixer vertical.

Ceapa, usturoiul si ardeii iuti (curatati de seminte si nervuri) se dau la robot. Cei care nu sunt prieteni cu ardeii iuti pot renunta la ei.

Punem sucul de rosii la fiert la foc mic si atunci cand face spuma o indepartam cu o lingura. Cand a scazut aproape un sfert adaugam restul legumelor pregatite, asa cum am prezentat mai sus. Punem si crengutele de cimbru si dafin.  Acestea se pot lega intr-un buchetel ca sa fie mai usor de scos atunci cand kechup-ul este gata.

 

ketchup de casa4

 

Lasam la fier la foc mic si amestecam din cand in cand. Ketchup-ul trebuie sa aiba o consistenta mai densa decat sucul de rosii si asta inseamna ca trebuie sa scada mai mult de jumatate.

Inainte de a lua de pe foc adaugam zaharul, otetul de vin si sarea. Pentru o finete mai mare puteti sa mai blenduiti compozitia cu un mixer vertical.  Amestecam bine si turnam compozitia fierbinte in sticlute sau borcane, acestea fiind tot fierbinti.  Asta inseamna ca, atunci cand se fierbe ketchup-ul nostru, spalam bine sticlele si le punem in cuptor la la 110-120 de grade pana sunt uscate bine.

 

ketchup de casa3

 

Acestea fiind umplute le punem la cuptor pentru cca. 30 de minute, tot la 120 de grade. Le lasam acolo si dupa ce oprim focul. De fapt le lasam in cuptor pana se racesc. Eu de regula le las pana dimineata.

Sticlele de ketchup de casa se pastreaza in camara, beci sau pe unde puteti, dar sa fie un loc mai racoros.

Spor la treaba dragilor!

ketchup de casa1

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *