Tort Napoleon

Rusia este tara in care calatoresc luna asta in proiectul The Food Connection, proiect minunat initiat de fetele de la Savori Urbane, iar calatoria a dus spre acest minunat tort Napoleon. Toate retetele rusesti testate de blogerii culinari le gasiti pe blogul: Milk and toast and honey.

Dupa ce m-am documentat putin am ales o reteta reprezentativa pentru Rusia, un desert cu alura nobila: tortul Napoleon.

Tortul Napoleon este un tort fin cu o poveste frumoasa. Cica a aparut pe la 1912 pentru a sarbatori 100 de ani de la eliberarea Moscovei si retragerea lui Napoleon.

Desi e mai mult o prajitura, tortul Napoleon are aer festiv si a cucerit poporul rus.  Este un tort ce se face in fiecare familie ruseasca de unde si varietatea retetelor.

Eu m-am inspirat din Expo World Recipes.

Preparare pas cu pas tort Napoleon

Ingrediente foi:

  • 200g unt
  • 1 ou
  • 500g faina
  • 100-150ml apa rece
  • 1 lingura otet de vin

Ingrediente crema:

  • 700ml lapte
  • 3 galbenusuri
  • 5 linguri faina
  • 200g unt
  • 100g zahar
  • 1 baton vanilie
  • 1 borcan de dulceata de afine, coacaze negre, visine (dulceata sa fie densa)

Mod de preparare foi:

Untul rece se taie cuburi si se amesteca cu faina printr-o faramitare cu varful degetelor, pana la incorporarea partiala. Se adauga oul intreg si se framanta aluatul. Din cand in cand turnam apa amestecata cu otet pana obtinem un aluat omogen, neted , care nu se lipeste de degete. Aluatul nu se framanta prea mult.

Aluatul se imparte in 8-10 bile si se da la rece pentru 30 de minute.

Din fiecare bila de aluat se intinde o foaie subtire in forma rotunda. Nu uitati sa lucrati cu faina iar pentru o forma perfecta taiati foaia dupa forma unei farfurii .

Tort

Foile se coc pe rand la 210 grade Celsius, cate 5-7 minute. Aveti grija cum manevrati foile pentru ca sunt fragile.

Resturile ramase la taiere se coc la sfarsit si vor folosi la decorare.

Tort Napoleon

Mod de preparare crema:

Galbenusurile se amesteca cu zaharul ,vanilia de la un baton, faina si putin lapte. Cand s-au incorporat bine, se adauga laptele cate putin, amestecand mereu cu un tel.

Compozitia se pune la foc mic si se amesteca mereu pana se ingroasa. Cat timp fierbe crema puteti pune si coaja de la batonul de vanilie pentru o aroma mai profunda. Batonul se scoate ulterior.

Untul se mixeaza putin apoi se incorporeaza in crema de vanilie racorita in prealabil.

Montare tort

Pe un platou rotund intins se aseaza o foaie, crema de vanile, foaie, crema de vanilie, foaie, dulceata de coacaze si tot asa pana se termina foile.

Tort

Din cand in cand apasati usor cu palmele peste tort pentru a face priza mai bine.

Nu uitati sa portionati crema pentru a va ajunge si pentru partea exterioara. Resturile de aluat coapte se faramiteaza si aplica peste crema de deasupra.

Tort Napoleon

Tortul se lasa  la rece peste noapte  sau macar 5-6 ore, foile fiind crocante au nevoie de un timp pentru a se inmuia.

Tortul se taie in felii dreptunghiulare, asemanatoare palariei lui Napoleon.

Este un desert rusesc minunat pe care sigur il voi mai face. A placut tuturor iar eu l-am trecut pe lista preferatelor.

Ca sa va descriu o muscatura din tort: foarte usor crocant, mai mult catifelat si vanilat, usor acrisor cu note fructate. Pe cuvant ca nu te poti abtine de la asa bunatate.

Tort Napoleon

Tortul rusesc Napoleon a fost un real succes.

Spor la prajiturit dragilor!

CategoriesFără categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *