Supa de ceapa, aceasta delicatesa frantuzeasca e binevenita in acest sezon. De fapt este sezonul supelor si trebuie sa profitam de asta. In acelasi timp pot spune ca este un fel de mancare simplu, rapid si ieftin. Daca mai adaugam si proprietatile cunoscute ale cepei atunci supa asta sigur isi va face loc in bucatarie.
Inainte de a va apuca de treaba va recomand si supa de usturoi sau cea de morcov cu ghimbir si chimen.
Ingrediente 4 persoane:
- 500g ceapa alba
- 500ml stock de legume (sau apa)
- 50g unt
- 50ml ulei
- 1 lingura faina
- sare si piper negru
- 4 linguri cascaval ras (optional)
- paine prajita pentru servire
Mod de preparare:
Ceapa se curata de coaja si se taie solzisori. Nu uitam sa indepartam si inima cepei, acea parte interioara din care s-a dezvoltat ceapa.
Ceapa se caleste in ulei, la foc mic cca 10 minute. In acest timp amestecam regulat ceapa si avem grija sa nu se arda. Ea trebuie sa devina sticloasa si moale . Cand este aproape gata adaugam untul si ulterior o lingura de faina.
Peste ceapa turnam stockul de legume. Pentru cine nu stie, stockul este o supa concentrata. Eu am facut-o dintr-un morcov, un cartof, un pastranac si 2 ciuperci pe care le-am fiert la foc mic. Folosim doar zeama obtinuta.
Dupa ce am turnat stockul lasam compozitia la fiert inca 5 minute. Inainte de a fi gata adaugam sare dupa gust.
Pentru supa de ceapa, francezii folosesc bagheta prajita. Eu am folosit paine prajita deoarece asta am avut la indemana.
De regula felia de bagheta prajita se aseaza pe fundul bolului peste care se toarna supa fierbinte iar deasupra se presara cascavalul ras si piper negru proaspat macinat. Bolurile se dau la cuptor pentru cateva minute, cat sa se topeasca cascavalul. Eu am preferat painea prajita alaturi pentru ca imi place sa-i simt textura.
Nu uitati ca supa de ceapa trebuie sa fie deasa si se serveste fierbinte .
Bon appétit!
Of, ador supa de ceapă! Să vină un pic de frig și mă pun și eu pe treabă. 🙂
Mie parca mai mult imi place aia de usturoi .
Tare as vrea sa ajung in Franta si sa mananc o supa de ceapa adevarata :).
Am încercat-o și eu. Nu mi-am imaginat că pe cât de simplu e de făcut pe atât de gustoasă e! 😉
Ma bucur mult.
Iti multumesc ca ti-ai facut timp sa-mi scrii .