Este prima oara cand gatesc stiuca la cuptor si daca ma gandesc bine este si prima oara cand mananc.

Anul asta ne-am propus sa mancam mai mult peste, mai ales ca ne place in mod special. Recunosc, nu-mi place deloc sa curat pestele, insa de data asta m-a ajutat Matei.

Stiuca este un peste rapitor de apa dulce , cu o fata ciudata. Pe langa astea are si oase cam multe, asta nu trebuie sa ne sperie.

Inainte de a ma apuca de treaba l-am sunat pe Cristi Papusoiu, celebrul bucatar pasionat de pescuit si gatit peste. Cristi m-a invatat multe trucuri si mi-a descries in detaliu tot ce trebuie sa fac pentru prepararea stiucii .

Prima varianta ar fi fost sa o fac la gratar. Cica asa ar fi iesit delicioasa. Deoarece nu as fi reusit sa fac treaba asta in bucatarie am convenit sa o facem la cuptor si sa o insotim de o mamaliga speciala si de un mujdei lipovenesc.

Ingrediente 4 persoane:

  • 1 stiuca de 1,5-2 kg
  • 2-3 linguri grasime de rata/gasca
  • 1 lamaie
  • 1/2 capatana de usturoi
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingurita piper

Mujdei lipovenesc:

  • 1 capatana de usturoi
  • 50 ml ulei
  • 1 rosie coapta
  • 1/2 ardei iute copt
  • patrunjel verde (nu am avut si am pus oregano)
  • 2 linguri de otet de vin alb
  • sare

Mamaliga:

  • apa
  • malai
  • 2 linguri mujdei
  • 4 linguri ulei
  • sare
  • leustean verde verde sau uscat

Mod de preparare stiuca la cuptor:

Stiuca se curata de solzi, de toata partea de interior, se spala sub jet de apa si se lasa la scurs.

Cu un cutit cu lama subtire si foarte ascutit se cresteaza usor pe ambele parti. Crestatura va taia carnea dar nu si oasele.

 

Se face un amestec din usturoi zdrobit, grasime de rata, sare, piper si zeama unei lamai. Cu aceasta se freaca bine stiuca pe partea exterioara dar si in interior.

Daca va intrebati de ce folosim grasimea de rata, aflati ca asta ajuta pentru un gust bun si o gatire eficienta. Am aflat ca stiuca este un peste fara grasime si putin fad la gust, iar grasimea vine in intampinarea acestor neajunsuri.

Este preferat ca stiuca asa primenita sa stea la rece pentru vreo 2 ore, cat sa patrunda aromele.

Se aseaza stiuca pe burta intr-o tava mare si se da la cuptor. Acesta va fi preincalzit si setat la 180 grade Celsius cu ventilatie.

Pestele se face destul de rapid, importanta cica ar fi sa nu iasa prea uscat, adica sa fie moale la interior si crocant la exterior. Cand este aproape gata se poate mari temperatura pentru un invelis usor crocant.

Cat sta pestele la cuptor pregatim o mamaliga speciala si mujdeiul lipovenesc.

Pentru mujdei zdrobim usturoiul cu sare si adaugam cate putin ulei ca la maioneza. Trebuie sa aiba un aspect cremos. La sfarsit se adauga otetul de vin alb, rosia coapta tocata marunt si de asemenea ardeiul iute. Cica musai trebuie patrunjel verde . Din pacate nu am avut, asa ca am folosit putin oregano proaspat.

 

Mamaliga, pe langa ingredientele clasice apa, malai, sare va cuprinde si mujdei de usturoi, ulei si leustean.

Se face o mamaliga usor moale (din pacate nu am cantarit ingredientele ci le-am pus la ochi) . In apa pentru mamaliga se va adauga si ulei. Cand mamaliga este aproape gata se adauga 2 linguri de mujdei si o lingura de leustean tocat.

Mamaliga se toarna intr-o tava de chec si se lasa la racit. Apoi se taie felii si se pune un pic la gratar sau se prajeste. (asa am primit indicatii )

Cam asta e totul.

Nu cred ca mi-a iesit totul ca la carte, dar sigur mi-a iesit mult mai bine decat daca faceam dupa capul meu.

Stiuca a iesit delicioasa si ne-am descurcat si cu oasele .

 

 

Sa aveti spor si pofta la stiuca la cuptor !

 

CategoriesMancaruri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *